Güncel Haberler

RTÜK’ten yayıncılık ilkelerini ihlal eden kanallara ceza yağdı!

Üst Kurul’un gündeminde ayrıca, kamuoyundan çok sayıda şikayet alan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın tepkisini çeken ve RTÜK’ten inceleme talebinde bulunan “Beni Sakla” dizisi de yer aldı. Star ekranlarında yayınlanan yapımda çocuklar arasındaki diyalogların etik dışı bir şekilde kamuoyuna yayınlanması hukuka aykırı sayılıyordu. RTÜK, yayıncıya üst sınırı aşan idari para cezası verdi.

TV GÖSTERİMİNDE ÜST CEZA SINIRI

Gündüz yayınlanan “Didem Arslan Yılmaz’dan Vazgeçmeyin” programında, cinayetle ilgili tartışma sırasında yayınlanmaması gereken görüntüler ve olayla ilgili yapılan açık sözlü konuşmalar RTÜK’ün radarına takıldı. Yasayı ihlal eden SHOW TV’ye de üst sınırı aşan idari para cezası kesildi.

Öte yandan Halk TV’de yayınlanan “Nasıl Olacak” adlı yapımda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bazı terör örgütlerini koruduğu yönünde açıklamalar yapıldığı ve yayıncının, bu cezanın üzerinde idari yaptırım uygulama kararı aldığı iddia edildi. Kanalın üst sınırı.

Sinan Ateş cinayetinin konuşulduğu “Kayıt Olsun” programına ilişkin rapor da Üst Kurul’da görüşüldü. RTÜK üyeleri ve idari makamlarca yayın ilkelerinin ihlali olarak değerlendirilen programa, bilgi ve belgelere dayanmaksızın, Ülkü Ocakları ve yönetimini suçlayacak ve davanın gidişatını etkileyecek sözlerin eklendiği iddia edildi. . para cezası azami sınırda uygulandı.

KRT’YE İYİ!

KRT programcısı Zafer Arapkirli’nin açıklamalarının Cumhurbaşkanına alenen iftira ve hakaret içerdiği düşünülüyor ve bu durum yayın ilkelerinin ihlali olarak görülüyor. Programı yayınlayan KRT’ye üst limiti aşan idari para cezası uygulandı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Üst Kurul’un son toplantısında alınan kararları değerlendirdi. Televizyon dizileriyle ilgili kurum ve vatandaşlardan gelen bildirimlerin arttığını vurgulayan Şahin, vatandaşların istek ve beklentileri doğrultusunda ilgili kurumların drama yapımlarını dikkatle incelediğini söyledi.

Şahin, Milli ve manevi değerlerimize aykırı, kadın ve çocuk istismarı içeren, şiddeti normalleştiren televizyon dizilerine tüm diğer kurumlar gibi Yüksek Kurulun da artık tahammül edemeyeceğini söyledi. RTÜK gibi kendilerinin de televizyon dizilerine ilişkin yaptırımları arka planda tutmaktan vazgeçtiklerini belirten Şahin, şöyle konuştu: “Yayın ilkelerine aykırı televizyon dizileri yayınlayanlara taviz vermeyeceğiz. Çünkü çocuklarımızı ve gençlerimizi olumsuz etkileyen içerikler hoşgörü sınırlarını aşmıştır. Artık daha sıkı kontroller yapacağız. Özellikle televizyon dizileri konusunda ikili diyalog sürecini tercih etmeden, yaptırım gücümüzü ön planda tutacağımızı üzülerek belirtmek isterim. Maalesef iyi niyetli uyarılarımızın dikkate alınmadığını gördük. İzleme ve değerlendirme departmanımıza talimat verdim.

Hata yapan kimse göz ardı edilmeyecektir. Hukuka aykırı davranışları savunan, şiddeti hoş gören, ulusal güvenliği tehdit eden içerikler üreten yayınlara asla izin veremeyiz. Bundan sonra izleme raporlarımızı sık sık Üst Kurul gündemine taşımaya kararlıyız. Her beyanımda söylediğim gibi kırmızı çizgilerimiz nettir. Artık dizilerle ilgili uyarıya gerek kalmadan kanundan kaynaklanan yaptırım gücünü tereddütsüz kullanacağız. Dizilerdeki kadın ve çocuk istismarı görüntüleri haddini aştı. Yeni bir döneme giriyoruz. “Toplumsal hassasiyetlere ve RTÜK kurullarına saygı konusunda daha dikkatli davranmak tüm üreticilerimizin yararına olacaktır.” (İHA)

Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Suç örgütü 'Sarallar' operasyonunda yeni gelişme!Suç örgütü ‘Sarallar’ operasyonunda yeni gelişme!
Pek çok şirket yapay zeka sohbet robotları geliştirirken işleri tükeniyor!Pek çok şirket yapay zeka sohbet robotları geliştirirken işleri tükeniyor!
Microsoft'tan sürpriz hamle!Microsoft’tan sürpriz hamle!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber