Güncel Haberler

Borrell İsrail’i uyardı: Lübnan’ın çatışmaya sürüklenmesi kesinlikle önlenmeli

Gazze savaşının bölgeye sıçrama riskine karşı yeni bir diplomatik girişim başlatan AB’nin dış politika şefi Borrell, Lübnan’a giderek temaslarda bulundu.

REKLAM

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Hamas’a karşı savaşının Lübnan’ı bölgesel bir çatışmaya sürükleyebileceği konusunda uyardı.

Lübnan ziyareti sırasında Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Borrell, Ortadoğu’da bölgesel bir gerilimin önlenmesinin zorunlu olduğunu söyleyerek İsrail’i “bölgesel bir çatışmadan kimsenin kazanç sağlayamayacağı” konusunda uyardı.

“Ortadoğu’da bölgesel gerilimin önlenmesi zorunludur. Lübnan’ın bölgesel bir çatışmaya sürüklenmesinin önlenmesi kesinlikle gereklidir.” Borrell, “İsrail’e de şu mesajı gönderiyorum: Bölgesel bir çatışmanın kimseye faydası olmayacak.” Bir açıklama yaptı.

“Gerginliğin azaltılması herkesin çıkarınadır”

“Bu zor zamanlarda” desteğini göstermek için Lübnan’da olduğunu söyleyen Borrell, temasları sırasında üst düzey hükümet yetkilileriyle bir araya gelerek bölgesel gerilimlerin tırmanmasını önleme ve adil ve kalıcı bir barışı mümkün kılacak koşulları yaratma amaçlı diplomatik çabaları ilerletti. Hem Gazze’ye hem de bölgeye ulaştık.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüşen Borrell, başbakanla görüşmelerinin merkezinde güney Lübnan’daki durum, Gazze savaşının etkileri ve Suriye’deki durumun yer aldığını belirterek, “Diplomasi yoluyla birlikte çalışma konusunda mutabakata vardık” dedi. Gerilimin azaltılması ve uzun vadeli istikrar herkesin çıkarınadır.” “Kaldık.” dedi.

Meclis Başkanı Nebih Berri ile de görüşen AB dış politika sorumlusu, Berri ile Lübnan’ın iç sorunlarına da değindiğini belirterek, “Lübnan’ın bu zor zamanlarda güçlü ve işleyen kurumlara sahip olması çok önemli.” mesajını verdi.

Mavi Hat’ta gerginlik endişe verici

Daha sonra Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) komutanı Aroldo Lazaro ile görüşen Borrell, Mavi Hat’ta artan gerilimin endişe verici boyutlara ulaştığını vurguladı.

Lübnan ile İsrail arasındaki mevcut sınır hattı Mavi Hat olarak biliniyor.Birleşmiş Milletler tarafından haritalandırılan bu hattın, İsrail kuvvetlerinin 2000 yılında Güney Lübnan’dan ayrılırken geri çekildiği hat olduğu kabul ediliyor.

Mavi Hattın riskleri konusunda Komutan Lazaro’dan bilgi aldığını belirten Borrell, şunları söyledi: “AB’nin, gerilimin önlenmesinde ve düşürülmesinde çok önemli rol oynayan Birleşmiş Milletler misyonuna güçlü desteğini bir kez daha teyit ediyorum. .” şeklinde bir açıklama yaptı.

Hamas’ın üst düzey liderlerinden Salih Aruri’nin Lübnan’da öldürülmesinin ardından Hizbullah ile İsrail arasında karşılıklı füze saldırılarının artması, Gazze’deki savaşın bölgeye yayılabileceği yönündeki endişeleri artırıyor. Hizbullah, Aruri suikastına yanıt olarak İsrail’e 65 roket attığını duyurdu. Ancak İsrail, ülkenin kuzeyindeki Meron’a yönelik 40’a yakın roket tespit edildiğini ancak herhangi bir yaralanma veya hasar yaşanmadığını duyurdu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş