Güncel Haberler

Yoldaki çukurlara karşı telefon uygulaması: Belediyeye bildiriyor!

Devrim niteliğindeki yeni bir ‘kitle kaynak kullanımı’ uygulaması, sürücülerin kullandıkları her yolun durumunu ön cama monte edilmiş akıllı telefonları aracılığıyla otomatik olarak ilgili belediyeye veya yetkili makama bildirmelerine olanak tanıyor.

Sürücüler Stan isimli uygulamayı ücretsiz olarak indirip kullanabiliyor. Kişisel verilerin kaydedilmesi, toplanması veya saklanması söz konusu değildir. Sürücüler, herhangi bir araba yolculuğu sırasında akıllı telefon kameralarını kullanarak yol koşullarını kaydederek belediyeleri için “vatandaş anketörleri” haline gelebilirler. Ayrıca her İngiliz belediyesinin, uygulama üzerinden yapılan raporlardan elde edilen verilerin sürekli paylaşılacağı bir portal ve giriş bilgileri ile donatılacağı açıklandı.

Uygulama aracılığıyla kaydedilen “videolar” ve tek tek görüntüler, çok sayıda sorunu doğru bir şekilde tanıyabilen ve raporlayabilen gelişmiş bir yapay zeka (AI) “sinir ağı” kullanılarak taranacak. Bunlar küçük çatlaklardan ve ufalanan yüzeylerden yol kenarındaki kusurlara, her boyuttaki çukurlara, durgun su alanlarına, solmuş yol işaretlerine ve hatta kirli veya engellenmiş yol işaretlerine kadar çeşitlilik gösterir. Geliştirici Metricell, yapay zekanın onarım veya bakım gerektiren 45 farklı yüzey veya altyapı koşulunu tanıyıp kaydedecek şekilde eğitildiğini söylüyor. Ek olarak sürücüler, stantheapp.com adresindeki Birleşik Krallık çapındaki ‘yol sağlığı’ haritasında kendi yerel bölgelerini yakınlaştırabilecek, sürekli güncellenen bir temelde yerel yol koşullarına ilişkin yeni bilgiler edinebilecek ve yollarının durumunu karşılaştırabilecek. Komşu belediyeler tarafından yönetilen yollar ile yollar.

Yeni uygulamanın arkasındaki şirket, yeniliğinin, yol bakımının yerel makamlar tarafından yönetilme şeklini dönüştürme potansiyeline sahip olduğuna inanıyor. Metricell Satış Direktörü Mike Mockfordbazı belediyelerin yılda sadece bir hafta erişime sahip oldukları pahalı kiralık tarama makinelerini kullanarak soruşturma yürüttüğünü, bazılarının ise genellikle belediyenin web sitesindeki uzun bir formu kullanarak kamuya açık raporlamaya güvendiğini söyledi.

“BELEDİYELER ÇOK DAHA İYİ BİR BAKIM PLANI YAPABİLİR”

Bu uzun bir süreç ve çok fazla tekrar var” dedi Mockford ve şöyle dedi:

Kitle kaynaklı verilerimizi temizlemek için yapay zeka kullanıyoruz ve teknolojimiz sayesinde sürücülerin potansiyel olarak tüm ilçeyi iki haftada bir denetleyebileceğini, böylece belediyelerin çok daha iyi bakım planlayabileceğini düşünüyoruz.

Sorun yeterince Stan’i bulup bulamayacağımız. Yolların durumuyla ilgili endişe duyan ve bu konuda bir şeyler yapmak isteyecek kadar insan var mı? Biz de öyle düşünüyoruz ama bakalım nasıl olacak!

İlk geri bildirimlerin, bazı belediyelerin Stan’in kendilerine kaç tane çukur olduğunu söylemesini istemeyebileceğini, çünkü bireysel yol kusurlarının farkına vardıklarında bunları düzeltmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Bizim işimiz onları, evet, ilk altı ayda çok sayıda çukur olacağına, ancak bu şekilde ağın yalnızca %5’ini değil, tamamını kullanabileceğinize ikna etmek.” diyen Mockford, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

Ayrıca, kimsenin araç kullanmadığı büyük çukurlar yerine ana yollarda veri temizliğine yardımcı olabilir ve bakıma öncelik verebiliriz

Türkiye’de BAKIMI YAPILMAYAN YOLLAR

Aynı şekilde Türk vatandaşlarının da özellikle kalabalık şehirlerde yol düzensizliklerinden endişe duydukları biliniyor. Yeni uygulamanın veya bir benzerinin Türkiye’de ne zaman kullanılacağını gelecekte göreceğiz. Ancak benzer bir uygulamanın ülkemizde de hayata geçirilmesinin yoğun talep göreceğine şüphe yok. Yol kusurları araçtaki konforu olumsuz etkilerken diğer yandan araçların daha çabuk yıpranmasına ve bakım gerektirmesine neden olur. Bu da araç sahipleri için ek maliyet anlamına geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber