Güncel Haberler

Yunanistan bir kere daha ekonomik performans açısından ‘yılın ülkesi’ seçildi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

The Economist, Yunanistan’ı 2023’ün en iyi performans gösteren ekonomisi olarak belirledi.

REKLAM

Yunanistan, The Economist’in 2023’teki ekonomik performanslarına göre yıllık gelişmiş ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor.

Beş göstergeden elde edilen verilerin bir araya getirildiği çalışmada, enerji ve gıda gibi değişken bileşenler hariç olmak üzere 35 ülke için çekirdek enflasyon, gayri safi yurt içi hasıla (GSYH), istihdam ve borsa performansı incelendi.

Yunanistan üst üste ikinci kez olumlu sonuçlar elde etti. Yunanistan, yüzde 1,2’lik GSYİH büyüme oranıyla, borsada yüzde 43,8’lik reel getiriyle diğer ülkeler arasında öne çıkıyor.

The Economist’e göre, hükümet piyasa dostu bir dizi reform uygulamaya koyarken yatırımcılar Yunan şirketlerini yeniden değerlendirmeye başladı.

Yunanistan, 2027 yılına kadar AB’nin yapısal ve kurtarma fonlarından 55 milyar avrodan fazla fon almayı bekliyor ve ekonomistler bu kaynağın büyümeye yılda yüzde bir puan katkıda bulunacağını tahmin ediyor. Yatırımların 2024 yılında geçen yıla göre iki katına çıkarak yüzde 15,1’e ulaşması bekleniyor.

Ülke ekonomisi henüz 2010’ların başındaki seviyelere dönemedi; Ancak Uluslararası Para Fonu (IMF) gelişmelere açıkça dikkat çekti.

IMF tarafından yayınlanan açıklamada şöyle deniyor: “Yunanistan’ın ekonomik görünümü önemli ölçüde iyileşti; reel GSYİH, salgın öncesi eğilim seviyesini aştı.”

Avrupa’nın geri kalanı nasıl?

Aynı çalışma, Avrupa’nın geri kalanındaki durumun bu kadar parlak olmadığının altını çiziyor.

Macaristan’ın çekirdek enflasyonu yıllık %11’e yükseldi. Rusya’nın enerji kaynaklarına büyük ölçüde bağımlı olan Finlandiya da zorluklarla karşı karşıya.

Fransa, Almanya ve İspanya da kendi sorunlarıyla boğuşuyor. Özellikle İspanya’da enflasyonda zaman içinde derinleşen bir eğilim görülüyor.

Ekonomik daralma çok az olmasına rağmen en belirgin düşüş %4,1 ile İrlanda’da kaydedildi.

Hem İngiltere hem de Almanya beklenenden düşük sonuçlar bildirdi. Almanya, enerji fiyatlarındaki şokun etkileriyle ve ithal Çin otomobillerinin artan rekabetiyle boğuşuyor.

Bu arada Birleşik Krallık, Brexit’in sonuçlarıyla uğraşmaya devam ediyor ve çoğu ekonomist önümüzdeki yıllarda düşük ekonomik büyüme bekliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi