Güncel Haberler

Kremlin yanlısı blog yazarı Avdiivka’daki büyük Rus kayıplarını bildirdikten günler sonra öldü

Kremlin yanlısı blog yazarı Andrey Morozov, ölümünden önce Moskova’nın Ekim ayında Avdiivka’ya yönelik saldırıyı başlatmasından bu yana yaklaşık 16.000 asker ve 300 zırhlı araç kaybettiğini söyledi.

REKLAM

Kremlin yanlısı askeri blog yazarı Andrey Morozov, Rusya’nın Ukrayna’nın Avdiivka kasabasına aylarca süren saldırısı sırasında büyük kayıplar verdiği haberini verdikten günler sonra hayatını kaybetti.

Rus devlet medyası, önde gelen savaş yanlısı aşırı milliyetçi bir yazarın intihar ederek öldüğünü bildirdi.

Telegram’da “Murz” olarak bilinen Morozov, 2014 ve 2022 yıllarında Doğu Ukrayna’ya yönelik büyük çaplı işgaller sırasında Rusya destekli ayrılıkçıların yanında yer almıştı.

Morozov Pazar günü 120.000 Telegram takipçisine, Moskova’nın Ekim ayında Avdiivka’ya yönelik saldırıyı başlatmasından bu yana yaklaşık 16.000 asker ve 300 zırhlı araç kaybettiğini söyledi.

Morozov, paylaşımının Rus propagandacılar tarafından sert bir şekilde eleştirilmesinin ardından silmek zorunda kaldığını söyledi.

Son paylaşımlarında blog yazarı, raporu nedeniyle zorbalığa uğradığından şikayetçi olmuş ve “yoldaş albay” olarak tanımladığı bir kişi tarafından gönderiyi silme talimatı verildiğini belirtmişti.

Avukatı ve arkadaşı Maxim Pashkov şunları söyledi: “Onunla olaydan iki veya üç saat önce gece konuştuk. Olayı sabaha ertelemeye karar verdik.” o yazdı.

Morozov, Çarşamba sabahı bir dizi makaleyle intihar etme niyetini açıkladı.

Okurlarına onun ölümü için yas tutmamaları çağrısında bulunan Morozov, onun doğu Ukrayna’nın Rus işgali altındaki Lugansk bölgesine defnedilmesi çağrısında bulundu.

“300 bin Rus askeri öldü ya da yaralandı”

Ukrayna’daki savaşta Rus kayıplarının gerçek sayısı bilinmiyor. Batılı yetkililer, savaşın yaklaşık iki yıl önce başlamasından bu yana Rusya’nın Ukrayna’da 300.000’den fazla askeri öldürdüğüne veya yaraladığına inanıyor.

Ukrayna’da Kongre’ye sunulan ABD istihbarat değerlendirmesine aşina bir kaynak, Aralık ayında CNN’e verdiği demeçte, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeden önce muvazzaf kara birliklerinin yüzde 87’sini ve işgal öncesi tanklarının üçte ikisini kaybettiğini söyledi.

Ukrayna’nın Avdiivka’dan çekilmesi, Rusya’nın aylardır elde ettiği ilk önemli toprak kazanımıydı.

Bir diğer savaş yanlısı Rus blog yazarı Igor Girkin, geçen ay Moskova mahkemesi tarafından aşırılık suçlamasıyla dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber