Güncel Haberler

Kayseri’de kaçak define avı! Tarihi kilisede metrelerce çukur açtılar, suçüstü yakalandılar

  1. 19. yüzyılda inşa edilen Panagia Rum Kilisesi’nden alınan uyarı ekipleri harekete geçirdi. Talas ilçesinde meydana gelen olayla ilgili de soruşturma başlatıldı.

Edinilen bilgiye göre, Talas Suç Araştırma ve Önleme Bürosu ekipleri, Reşadiye İlçesi Yahya Kemal Caddesi üzerinde 1840 yılında inşa edilen Panagia Rum Kilisesi’nde kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine müdahale etti; FY, OK ve KB’yi kazarken yakaladı.

c36b6c7e-3439-4f78-8055-31fd33eb7d47

Şahıslar gözaltına alınırken, olay yeri inceleme ekipleri de yaklaşık 8 metrelik kazılan hendekte inceleme yaptı.

8438e918-8717-4040-b9d2-3a7302cadad4

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

d7271c61-602d-466e-ab10-d946fa0db0bf

d520900a-4653-4149-8fcc-59e7efc044eb

PANAGIA RUM KİLİSESİ BİRÇOK ÖZELLİĞİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Doğu-batı yönündeki kilise üç nefli ve bazilika planlıdır. Kilisenin dış boyutları 11.6519,70 metredir. Orta nef diğerlerine göre daha geniş olup onlardan dört sütunla ayrılmıştır. Nefleri ayıran yuvarlak kemerler, dikdörtgen kesitli büyük ayaklara oturan sütunlara ve yan neflerde duvarlara yerleştirilen konsollara oturmaktadır. Sütun başlıklarında palmet kabartmaları, konsollarda ise akantus kabartmaları bulunmaktadır. Kilisenin yan nefleri ve orta nefin batı kısmı çapraz tonozlarla, orta nef ise beşik tonozla örtülüdür. Kilisenin üst çatısı kırma taştan kırma çatıyla örtülmüştür. Ancak kilisenin fabrika olarak kullanıldığı dönemde orta nefin üzerine betonarme bir su sarnıcının inşa edilmiş olması dikkat çekicidir. Kiliseye girişi sağlayan batı duvarındaki kapı, binanın iplik fabrikası olarak kullanılması nedeniyle 1956 yılında kapatılmıştır. Binanın fabrikaya dönüştürülmesi sırasında apsis yıkılarak giriş bu cepheden sağlanmıştır. Doğu cephe duvarının üst kısmında her nefte birer pencere bulunmaktadır. Orta nefin tonozunun köşelerinde İncil yazarlarını tasvir eden alçı freskler görülmektedir. Tonozun güneydoğu köşesindeki tasvirde Evangelist John ve kartal tasvirini görebilirsiniz. Kilisenin güney nişlerinden birinin doğu duvarında Hagios Christopheros’un tasviri işlenirken, güney duvarında da sadece başının bir kısmı görülebilen İsa tasviri bulunmaktadır.

(İHA)

Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Onu geri çeviren polise Etrafını saran polislere “Hayır canım” dedi…
Böyleleri ne görüldü ne de duyuldu!  Sözler Böyleleri ne görüldü ne de duyuldu! Konuğun “koku alma” sözleri heyecan yarattı: gerçek bir kavga çıktı
Arabasını tamire bıraktı ve aldığı telefonla şaşkına döndü.Arabasını tamire bıraktı ve aldığı telefonla şaşkına döndü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber