Güncel Haberler

Bakan Bayraktar açıkladı! “Doğal gaz üretimimiz günlük 5 milyon metreküpe ulaştı”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yeşilkaya ve Sena Alkan'ın sorularını yanıtlıyor.

“5 MİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ ÜRETİYORUZ”

Bayraktar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Bugüne kadar doğalgaz üretimimiz yeni bir rekora ulaştı. Evlerimizde kullanılan doğalgaza bakıldığında bugün 20 milyon haneye yetecek kadar doğalgaz üretiyoruz. 2 milyon aile için doğal. Bugünkü rakam ailelerin yüzde 10'u. Türkiye sanayi ve elektrik kaynaklarımızı 50 milyar metreküp tüketiyor. 2025'in ilk çeyreğinde bunu 5 kat artırmamız gerekiyor. Hedefimiz 2028 yılına kadar bu hedefe ulaşmak. Şu anda üretim yaptığımız sektör için bunu söylüyorum. Çaycuma kuyusunu ve diğer sahaları araştırıyoruz. Göktepe 2 kuyusunun henüz üretim aşamasına gelmedik. Yeni bir alan olan mevcut keşif ve üretimi artırmaya devam ederken aynı zamanda yeni rezervler bulmak için de çalışıyoruz. Bu alandaki gelişmelerle hem sanayimizde hem de elektrikte doğal gaz kapasitemizi artırmayı umuyoruz” dedi.

“GÖKTEPE-2'DE SONDAJ TEMMUZ AYINDA TAMAMLANACAK”

Göktepe 2'ye yeni başladık. Gemilerimizle yaptığımız sondaj faaliyetlerinde ciddi bir hız kazandık ve maliyetlerimiz düştü. Artık 20-25 günde bir kuyu kazıyoruz. Sondajı temmuz ayında tamamlayacağız. Bu sürecin sonucunda inşallah keşfi milletimizle paylaşacağız. Sondaj aslında sismik çalışma sonrasında karar verdiğimiz yerde yapılıyor. Bu sismik çalışma bize bir şeyler söylüyor. Deniz derinliğinin 2000 metre olduğu yerlerde bu sondajı yapıyoruz. Bu sismik veriler bunun bir hidrokarbon kaynağı olabileceğini gösteriyor. Uygulamadan bir şey söylemek mümkün değil. Boyutu hakkında bir şey söylemek mümkün değil. Şu anda sondaj borularımız deniz tabanına ulaştı. 22 Mayıs'tan itibaren çalışmalara başladık, yepyeni bir çalışma, yer Göktepe 2. Fatih gemisini ve Göktepe 2 kuyusunu gördüğümüz yerler burası. Tuna 1, Çaycuma, Göktepe 1 ve orada yaptığımız diğer keşifler var. Bu alanın tamamı 2020 yılı Ağustos ayında doğalgaz keşfini milletimize duyurduğumuz alandır. Burası yaklaşık 10 bin kilometre karedir. Şu anda üretim alanı 2200 kilometrekaredir. Bunun yüzde 25’ini tespit edip üretime geçirdik. Alanın geri kalan kısmında arama çalışmaları devam ediyor. Göktepe 2 o alanın dışında bir alan. Sakarya doğalgaz sahasını öğrenmeye başladık. Keşifler var, yeni sondajlar yapıyoruz. Temmuz ayında Göktepe 1 ve Göktepe 2 ile ilgili güzel haberler vermeyi umuyoruz. Biz de bu konudaki çalışmalarımızı tıpkı uluslararası örneklerde olduğu gibi, uluslararası araştırma şirketinin de burada yaptığı gibi titizlikle ve titizlikle yürütüyoruz. Bütün bunlardan sonra rezervle ilgili bir şeyler söyleyebiliriz. O yüzden lütfen biraz daha sabırlı olalım.

“Akdeniz'de 8 derin deniz kuyusu açtık”

“Bu süreçleri tamamlıyoruz, temmuz ayında bu süreç tamamlanacak. Eğer beklediğimiz gibi gerçekleşirse keşif haberini sizlerle ve kamuoyuyla paylaşacağız. Stratejimizin ilk adımı ziyaret edilmeyen alanlara gitmek” Akdeniz'de 8 tane derin deniz kuyusu açtık ama açtıklarımızı Kıbrıs adasının güneyinde, batısında ve kuzeyinde açtık. Ne yazık ki kayda değer sonuçlar elde edemedik. Tüm aramalarda ekonomik atılımlar olacak. Bu, Akdeniz'den asla vazgeçmeyeceğimiz anlamına gelmiyor, ısrarla ve ısrarla aramalarımıza devam edeceğiz.”

“Akdeniz'i hiçbir zaman göz ardı etmedik”

“Şu anda Karadeniz'e odaklanmış durumdayız, Akdeniz'i hiçbir zaman göz ardı etmedik. Stratejimizin bir ayağı kendi sahalarımızda arama, diğer ayağı ise yurt dışında arama. Libya ve Somali ile anlaşmalar yaptık. Arama planlarımız var. Bu yıl sismik faaliyet yürüteceğiz. Çok boyutlu bir arama ve üretim stratejimiz var. Şu anda Göktepe'de olduğu gibi doğalgaz ithal ettiğimiz Karadeniz'de üretimi artırmak istiyoruz. 2. “Hedefler arasında boşluk bırakmaya çalışıyoruz.”

“TÜRKİYE GAZININ NEREDEYSE YÜZDE 25'İNİ DEPOLAYACAK”

“Artık TürkAkım ile doğrudan Rusya'dan alabiliyoruz. TürkAkım 2020'de canlıya geçti. Rusya-Ukrayna krizini düşünelim aslında o gazın transit ülkelerden geçerek ulaşması risk oluşturur. Türkiye Uluslararası boru hattı projeleri: “TürkAkım ve Tanap'ı birleştirdiğimizde yer altı doğal gaz yataklarımıza yönelik bir yatırımımız oluyor. Silivri Tuz Gölü'nde kapasite artırma planımız var. Türk gazının neredeyse yüzde 25’ini depolayacağız. “

“DOĞAL GAZ İHRACATÇISI OLDUK”

“Türkiye, 50 milyar metreküp ve üzeri kapasitesiyle Avrupa'nın dördüncü büyük pazarıdır. Bu kadar altyapı ve ihracat kapasitesiyle, kendi üretimiyle ihtiyacının fazlasını alabilecek bir pazara kavuşmuştur. Altyapı yatırımlarıyla Avrupa'ya 70-80 milyar metreküp doğalgaz getirecek konumdayız. Türkiye olarak Avrupa'da birinciyiz.” Artık Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan'a doğalgaz ihraç ediyoruz. Her şey yolunda giderse Türkiye bir olur. doğalgazın fiyatlandırıldığı doğalgaz merkezi. Rusya tarafında çalışmalarımız İstanbul'un finans odaklı çerçevesinde devam ediyor. Gaz boru hatlarının depolama kapasitesi ve geçirgenliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar da geçtiğimiz günlerde TBMM'de yasalaştı. İşte Türkiye ilk kez sıvılaştırıcı gazını farklı ülkelere satabilecek hukuki altyapıya kavuştu. Bir anlamda hukuki altyapıyı oluşturduk. Yapıyı inşa edebilmeyi umuyoruz. Bugün ne yazık ki Türkiye hâlâ enerjisinin yüzde 67'sini ithal eden bir ülke. Petrol ürünleri ithal ediyoruz. Net ithalatçı bir ülkeyiz. Kömür ithal ediyoruz. “İthalat yaptığınızda paydaşlarınızın çoğu yurt dışındadır.”

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Mahkemede gergin anlar: O gözlem gerginliği artırdı, sinirlendiMahkemede gergin anlar: O gözlem gerginliği artırdı, sinirlendi
Tüyler ürpertici vahşet!  İki çocuk annesi evinde boğazı kesilerek öldürüldüTüyler ürpertici vahşet! İki çocuk annesi evinde boğazı kesilerek öldürüldü
Kocaeli'de yaya köprüsü asansöründe iğrenç kaza!  Kameralara aldırış etmeden tuvalete gittiKocaeli'de yaya köprüsü asansöründe iğrenç kaza! Kameralara aldırış etmeden tuvalete gitti

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking