Güncel Haberler

SIAL Paris'e Türkiye'den rekor katılım! İTO Başkanı Avdagiç: Hedefimiz 8 bin büyük gıda ürünü alıcısı

Oluşturulma Tarihi: 19 Ekim 2024 11:48

Türkiye, 38 yıldır katıldığı dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı Paris'teki SIAL'e bu yıl 346 firmayla rekor katılım kaydetti. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “SIAL Paris'te hedefimiz, 50 milyar euroluk satın alma gücüne sahip 8 bin büyük gıda ürünü alıcısı.” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı SIAL Paris 2024, Fransa'nın başkenti Paris'te başladı.

Bu yıl 60. yılını kutlayan SIAL Paris 2024'e 130 ülkeden dağıtım, ithalat-ihracat, konaklama, hizmet ve tarım-gıda sektörlerini temsil eden 7.500 firma stantlarıyla katılacak.

Bu yıl Türkiye, fuarın İtalya ve İspanya'nın ardından toplam metrekare bazında 3. büyük yabancı katılımcısı oldu. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) düzenlediği milli katılım alanı ve bireysel firma stantlarıyla fuarın 9 ayrı ihtisas pavilyonunda Türk firmaları 8 bin metrekarelik alanı işgal etti.

Türkiye, 38 yıldır katıldığı dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı Paris'te 37 ilden 294 firmayla bu yıl rekor katılım kaydetti. Ayrıca fuara 52 Türk firması bireysel stantlarıyla katıldı. Böylece Türkiye'den toplam katılımcı firma sayısı 346'ya ulaştı.

class = “medyanet-inline-adv”>

FUARDA 8 BİN DÜNYADAN ALICI VAR

Türkiye, Paris'te düzenlenen SIAL'de et ve süt ürünleri, gıda ürünleri, dondurulmuş gıdalar, alternatif organik gıdalar, deniz ürünleri, içecekler, restoran ve atıştırmalıklar, meyve ve sebze ve gıda işleme sektörleriyle temsil ediliyor.

Ayrıca 3 farklı pavyonda catering profesyonellerine Türk damak tadına uygun lezzetler sunulacak.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı açıklamada, “SIAL Paris'te hedefimiz, alım gücü 50 milyar euro olan 8 bin büyük gıda alıcısı. Türk damak tadının zenginliği ve çeşitliliğinden, bu potansiyelden en üst düzeyde yararlanmak istiyoruz. “Türk gıda sektörüne yeni ihracat pazarları yaratmak için SIAL'deyiz” dedi.

“1986 YILI FUARINA 10 FİRMA İLE KATILDIK”

Şekib Avdagiç, şunları söyledi: “Türk ürünleri dünyanın dört bir yanındaki gıda profesyonelleri için ilham alanı haline geldi. İlk kez 1986 yılında Paris'te düzenlenen SIAL'e 100 metrekarelik alanda 10 firmayla katıldık. Bu yıl 10 firmayla katıldık. 7 bin 983 metrekare alanda 9 ayrı ihtisas pavilyonu ve alanında 294 firmanın milli katılımla yer aldığı “Firmanın bünyesine katılmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

SIAL'in tedarikçilerle alıcıları buluşturan önemli bir platform olduğunu belirten Avdagiç, şöyle konuştu: “Gıda profesyonelleri, gıda profesyonellerine yönelik SIAL Fuarı'nı düzenliyor. “İTO olarak bir yıl Almanya'daki Anuga fuarına ulusal olarak katılıyoruz, ertesi yıl da firmalarımıza SIAL'e katkı sağlıyoruz” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

SIAL Paris'e Türkiye'den rekor katılım İTO Başkanı Avdagiç: Hedefimiz 8 bin büyük gıda alıcısı

Avdagiç, sektördeki pek çok firmanın fuara ilk katılımını İTO'nun düzenlediği milli katılım alanlarında yaptığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Firmalarımızın Türkiye pavilyonunda yer aldıktan sonra bireysel stant satın aldıklarını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Daha sonra güçlenirler. İTO olarak bu yeni girişimcileri kendi kanatlarıyla uçmaya teşvik ediyoruz” dedi. Avdagiç, İTO'nun Paris'in yanı sıra Kanada, Çin, Hindistan ve Endonezya'da düzenlenen SIAL fuarlarına Türk firmalarıyla katılarak dünyanın büyük gıda alıcılarının Türk gıda üreticileri ve ihracatçılarıyla buluşmasına olanak sağladığını kaydetti.

SEKTÖRDEN 8 AYDA İHRACAT 17,1 MİLYAR DOLARA EŞİT

Avdagiç, Türk tarım, gıda ve içecek sektörüne ilişkin şu verileri paylaştı: “Tarım, gıda ve içecek sektörümüz bu yılın ilk 8 ayında 17,1 milyar dolar ihracat, 12,5 milyar dolar ithalat yaptı. İhracatımızda ilk 3 ürünümüz buğday unu, fındık ve ayçiçek yağı oldu. “En çok ihracat yaptığımız ilk 5 ülke Irak, Almanya, Rusya, ABD ve İtalya'dır.”
Paris'teki SIAL'e %70'i uluslararası olmak üzere 200 ülkeden 285 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Fuarda sergilenen ürün sayısı 400 bine ulaşıyor. 57 ülkeden bin gazetecinin takip ettiği fuar, 23 Ekim'e kadar açık kalacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber