Güncel Haberler

ABD, Kızıldeniz ticaret yolu için Yemen’i ikinci kez vurdu

Önceki gece ABD ve İngiliz savaş uçakları, Yemen’in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinin bazı bölgelerine hava saldırıları düzenledi.

REKLAM

Kızıldeniz’de Gazze’ye destek veren ticari gemileri tehdit eden İran destekli Yemenli Husilere ABD’nin ikinci kez saldırdığı açıklandı. İngiltere’nin bu hava saldırısına katılmadığı belirtildi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşılık Kızıldeniz’deki ticari gemilere ateş açarak rota değişikliğine ve maddi kayıplara yol açan Husiler, ABD tarafından ikinci kez vuruldu.

Cuma günü meydana gelen saldırının yalnızca ABD tarafından gerçekleştirildiği ve Husiler tarafından kullanılan bir radar tesisini hedef aldığı kaydedildi.

Husilere bağlı El Mesira kanalı, “ABD ve Birleşik Krallık tarafından başkent Sanaa’ya bir dizi hava saldırısı düzenlendiğini” duyurdu.

Önceki gece ABD ve İngiliz savaş uçakları, Yemen’in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinin bazı bölgelerine hava saldırıları düzenledi.

İsrail-Hama savaşı ve Kızıldeniz’de yaşananlar

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına yanıt olarak Yemen’de Husilerin ticari gemilere yönelik son eylemlerinin ardından birçok nakliye şirketi Kızıldeniz seferlerini durdurma kararı aldı.

6 Aralık 2023’te Pentagon, Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası bir “Deniz Görev Gücü” kurulması konusunda görüşmelerde bulunduklarını duyurmuş, 18 Aralık 2023’te ise bir misyon kurulduğunu duyurmuştu. Çok uluslu şirkete “Refah Muhafızı Operasyonu” adı verildi.

Husi saldırıları, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan, Avrupa ile Asya arasında en kısa yolu sunan ve dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12’sinin gerçekleştiği Süveyş Kanalı’ndan geçişi tehlikeye atarken, Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılar da sürüyor. ve sonrasında şirketlerin aldığı kararların küresel ekonomiyi etkilemesi, ekonomide yeni bir “tedarik zinciri krizinin” başladığı endişelerini artırıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber