Güncel Haberler

Akşener’den AYM-Yargıtay krizi açıklaması: Böylesine ayrışma ve çatışmaların vahim sonuçları olur

Akşener, Erdoğan’a çağrıda bulunarak, “Anayasa Mahkemesi’nin görevini yerine getirememesi gibi bir sonuçla karşı karşıya olduğumuz açıktır” dedi.

REKLAM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi (AYM) arasında TİP Milletvekili Hatay Can Atalay nedeniyle çıkan krizin çok “ciddi” sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Akşener, hukuk devleti anlayışını etkileyen ciddi bir kriz tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzu belirtti.

“Anayasa Mahkemesi’nin görevini yerine getirememesi gibi bir sonuçla karşı karşıya olduğumuz açık” diyen Akşener, şunları ekledi: “Dolayısıyla son durum aslında bir ‘anayasa/devlet’ krizidir.” değerlendirmesini yaptı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına uyulmayacağı yönündeki kararını hatırlatan Akşener, anayasal hukuk sisteminden endişe duyduğunu söyledi.

“Beklentimiz, Cumhurbaşkanımızın Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin ve bağlayıcı olduğunun altını çizmesidir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “taraf değil, hakem olacak” değerlendirmesini yorumlayan Akşener’in açıklamaları şöyle:

  • “Erdoğan, bu açıklamasıyla kurumlarımız arasındaki görüş ayrılıklarının anayasal ve sistemsel bir krize dönüşmemesi için hızla tedbir alacağını, konunun temsilcileriyle görüşerek çözüm bulacağını gösterme ihtiyacını hissetti. kurumlarımızın yüksek yargı organlarıdır. Bu tutum değişikliği yaşadığımız krizin çözümüne katkı sağlaması açısından önemlidir.” Durumun böyle olduğunu düşünüyorum ve bunun devam etmesini umuyorum.”
  • “Krizin sona ermesine yönelik meşru beklentimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın Anayasa’nın verdiği görev ve sorumluluklar çerçevesinde Anayasa Mahkemesi kararlarının kesinliğini ve bağlayıcılığını vurgulaması ve Anayasa Mahkemesi’ne Anayasa Mahkemesi’nin belirlediği düzende destek vermesidir. Böyle bir karara karşı anayasa ve kanunlar hukukun üstünlüğünü fiilen askıya alacaktır.”
  • “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TBMM’yi hedef alan kararı karşısında Sayın TBMM Başkanımız, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığını vurgulamalı, bu kararların bağlayıcılığını vurgulayacak bir tavır almalıdır. Anayasada yazılı görevler ve TBMM’nin işleyişi çerçevesinde nihai karara göre hareket edeceğini ve “Kanunların korunmasının önemli olacağını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 16’ncı zirvesi için gittiği Özbekistan’dan dönen uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı ve krizin ardından Yargıtay’ın tutumuna destek verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking