Güncel Haberler

Bahçeli'den Öcalan'a çağrı: 'Çıkıp terörün bittiğini ilan etsin'

Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiğinde “Türkiye'ye döndüğümde askerlik yapacağım” sözlerini hatırlatan Bahçeli, PKK liderinden örgüt militanlarına silahlarını bırakıp teslim olmaları yönünde talimat vermesini istedi.

REKLAM

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Salı günü parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, İmralı Cezaevi'nde bulunan PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a seslenerek, “Tek taraflı olarak terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini ilan etmeye” davet etti. ” “

Bahçeli, Şubat 1999'da Kenya'nın başkenti Nairobi'de yakalanıp Türkiye'ye götürülen Öcalan'ın sözlerini hatırlattı: “Ben ülkemi seviyorum. Benim annem de Türk'tü. İmkanım olursa askerlik yaparım. Döndüğümde.” Türkiye'ye hizmet edeceğim.” Talimat vermesini istedi.

MHP lideri Bahçeli, 1 Ekim Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışında Eşitlik ve Demokrasi için Halk Partisi (DEM Parti) grubuyla el sıkıştı.

Basın mensuplarının “DEM partisiyle el sıkışması” sorusuna Bahçeli, “Dünyada barış isterken ülkemizde de barışı sağlamalıyız” dedi.

Bahçeli, DEM partisinin meclis saflarında el sıkışmasına da değindiği grup toplantısındaki konuşmasında şu cümleler ortaya çıktı:

“DEM partisinin bu konuda aklını başına alması ve uzattığım eli sabote edecek bir provokasyon ortamı yaratmaması herkesin çıkarınadır. Uzattığım el, samimi ve iyi niyetli bir eldir. Türkiye'de birleşmenin, Türk milletinde birleşmenin mesajını yaydık.”

“Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkarları için çabalamaya hazırım”

Bahçeli, grup toplantısında yaptığı konuşmada, MHP ile DEM arasında yumuşayan iklime değinerek, şöyle konuştu: “Zamanı geldiğinde elimi uzatıp ortak ve milli değerler konusunda toplantı çağrısında bulunacağım; zamanı geldiğinde de bunu yapacağım. Vatan için, millet için, bayrak için, ezan için, devlet için başımı uzat, şehadet şerbetini tatmamak için.” “Türkiye Cumhuriyeti'nin yüksek çıkarları uğruna her ortamda temel ve ortak değerler etrafında el ele tutuşmaya, el ele vermeye hazırım ve istekliyim” dedi.

Bahçeli'nin meclisteki DEM Parti Grubu ile el sıkışmasıyla ilgili geçtiğimiz haftalarda Euronews Türkçe'ye konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit, şu yorumu yapmıştı: “Dünkü tokalaşmanın siyasetin doğasından kaynaklandığını belirtmeliyiz. Zaten yanlıştı bu. şu ana kadar olmadı.”

“El sıkışmaya özel bir anlam yüklemeyi doğru bulmuyoruz” diyen Koçyiğit, şöyle devam etti: “Bu siyasetin doğasından kaynaklanmaktadır ve milletvekilleri açısından normaldir. Olması gereken de budur.”

MHP lideri Devlet Bahçeli, DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, DEM Parti Milletvekili Van Pervin Buldan ve DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık ile el sıkıştı.

Pazartesi günü Euronews Türkçe'ye konuşan ve Bahçeli'nin elini sıkan isimlerden biri olan DEM Grup Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, basında ve kamuoyunda ortaya çıkanın aksine, “Ankara'nın gündeminde sorunun deneme çözümü yok” dedi. Siyasi gündem.”

Eski Adalet ve Kalkınma Partisi (AK) Milletvekili Mehmet Metiner, euronews Türkçe'ye yaptığı açıklamada, hükümetin PKK elebaşı Abdullah Öcalan'la görüşmesinin “herhangi bir sakınca görmediğini” söyledi.

PKK'lılara üç noktalı çıkış yolu

Bahçeli, 2006 yılında parti kurultayında yaptığı konuşmada şu sözleri hatırlattı: “Terör çıkmazına saplanıp Türkiye'ye ihanet eden her düzeydeki PKK militanlarının tek çıkış yolu, terör faaliyetlerine derhal ve kayıtsız şartsız son verilmesidir. Dağlardan silahlarla inip Türkiye Cumhuriyeti devletine teslim olmak, Türk adaletinin hükmünü kabul etmektir.” Adalete teslim olma çağrısında bulundu ve şunları söyledi:

Bahçeli, sıraladıklarının dışında herhangi bir yöntemin “devletin teröre teslim olması, teröristlerin önünde diz çökmesi anlamına geleceğini” belirtti.

Bahçeli sözlerine şöyle devam etti: “Siyasi tartışma alanı demokratik rekabet vahasıdır. Ancak teröristlerle konuşulacak, çözülecek hiçbir şey yoktur. Bunu diğer kanallara da aktarmak istiyorum.”

REKLAM

Türkiye'de çözüm süreci

Çözüm süreci, PKK ile Türk devleti arasında Türkiye'de 2013-2015 yılları arasında başlatılan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi amacıyla başlatılmıştı.

Sürecin temel unsurları arasında silahsızlanma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine ilişkin hakların genişletilmesi yer alıyordu. PKK lideri Abdullah Öcalan bu müzakerelerde kilit rol oynadı. Ancak 2015 yılında çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona erdi. Bu dönem Türkiye'deki siyasi dinamiklerde önemli değişikliklere neden oldu.

28 Kasım 1978'de Diyarbakır'ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve birçok devlet tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

PKK militanları yaklaşık 40 yıldır sürdürdükleri saldırılarda resmi rakamlara göre 15 bine yakın insanı öldürdü.

REKLAM

PKK elebaşı Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından bu yana Marmara Denizi'ndeki İmralı Cezaevi'nde bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking