Güncel Haberler

Barselona’da Airbnb’nin sonu: Turizm sektörü için ne anlama geliyor?

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Barselona'da belediye, 5 yıl içinde 10.000 turistik daire ruhsatını kademeli olarak iptal edeceğini duyurdu. Bu turistik apartmanlar kentteki konutların %0,77'sini oluşturuyor.

REKLAM

İspanya'nın 5,5 milyon nüfuslu Barselona kentini geçen yıl 26 milyon turist ziyaret etti. Turistlerin şehre doğrudan ekonomik etkisi 12,75 milyar euro oldu.

Turizm geliri Katalan ekonomisinin en önemli temelini oluşturuyor ancak turistler ve dijital göçebeler nedeniyle yaşam kalitesi kötüleşen yerel halk, kitle turizminden bıktı.

Ancak kentte son dönemde yaşanan aşırı turizme karşı protestolar nedeniyle Belediye Başkanı Jaume Collboni'nin 10.000'e yakın konutun kısa dönem kiralama ruhsatlarının 2028 yılına kadar kademeli olarak iptal edileceğini açıklaması sektör oyuncuları tarafından hoş karşılanmadı.

Apartman kiralama genel müdürü Bonaventura Durall, “Kiralar son 10 yılda önemli ölçüde arttı ve yönetimin mevcut daireleri başka amaçlarla kullanarak eksikliklerini gidermeye çalıştığını düşünüyorum ancak bu sorunu çözmeyecek” dedi. turizm şirketi Durlet Apartments.

Barselona Turist Apartmanları Birliği'ne (APARTUR) göre turist apartmanları şehirdeki konaklamanın sadece %0,77'sini temsil ediyor.

Dernek, ruhsatların kademeli olarak iptal edilmesinin kaçak apartman sayısını artırabileceği ve potansiyel olarak şehrin turizminin %40'ının yok olmasına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Barselona'da restoran işleten Marc, euronews'e şunları söyledi: “(Yeni düzenlemenin) kesinlikle bir etkisi olacak ama bunun sadece konaklama sektörünü etkilemeyeceğini, tüm hizmetlere de yansıyacağını düşünüyorum. Yaz aylarında bunlarda Aylardır herkes Barselona'da Barselona sakinlerinin sıcaktan dolayı ortadan kaybolduğunu ve insanların şehirden uzaklaştığını fark ediyor.” “Müşterilerimizin yüzde 50'si turist” dedi.

Belçikalı Pablo, Marc'la birlikte ailesiyle birlikte şehri ziyaret ediyor.

“İnsanların turizmden biraz yorulduğunu anlayabiliyorum ama bu da şehri canlı tutuyor” diyen Pablo, şöyle konuştu: “Dolayısıyla turizme ihtiyaçları var. Turizm durursa tüccarların daha çok zorlanacağına inanıyorum. çok şey kaybedersin.”

Euronews'in röportaj yaptığı turistler, her şeye rağmen şu anda Barselona sokaklarında herhangi bir reddedilme hissetmediklerini söylüyor.

Mallorca adasındaki olaylar

Geçtiğimiz hafta sonu binlerce kişi Mallorca adasındaki aşırı turist kalabalığının olumsuz etkilerine karşı gösteri yaptı.

Yürüyüşü düzenleyenler, kontrolsüz turist sayısının ücretlerin düşmesine, yaşam kalitesinin düşmesine, gürültüye ve hem kiralık hem de satın alınan ev fiyatlarının artmasına neden olduğunu söylüyor.

“Rotayı değiştirelim, turizme sınırlama getirelim” yazılı pankartlarla yürüyen protestoculara 110 sivil toplum kuruluşu da katıldı.

Malaga sakinleri bu yılın başlarında şehir merkezini yerel halkın turistler hakkında ne düşündüğünü gösteren çıkartmalarla süsleyerek hayal kırıklıklarını dile getirdi. Kanarya Adaları'nda da benzer bir durum yaşanıyor.

Aşırı turizm Balear Adaları ile sınırlı değildir. Birçok Avrupa ülkesi turizm vergisi uygulamaya başladı. Venedik de dahil olmak üzere yolcu gemilerinin nesli tükenmekte olan kanal sistemine girişi yasaklandı.

Amsterdam'da yetkililer ve yerel halk aylardır çoğunluğu İngiliz olan sarhoş turistleri şehirden uzak durmaya teşvik etmeye çalışıyor. Atina'da belediye başkanı, şehir sınırlarını tanımlamak ve kısa süreli kiralamalar ve oteller hakkında veri toplamak amacıyla bir turizm kapasitesi çalışması başlatacağını duyurdu.

Sorun küresel olsa da İspanya aşağıdan yukarıya tepkiye öncülük ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom