Güncel Haberler

CHP’li Bakırlıoğlu: PTT neredeyse iflas etti – Son Dakika Türkiye Haberleri

CHP Milletvekili Manisa Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin 2023 yılı mali tablolarına ve faaliyetlerine ilişkin denetim raporlarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Muhtırası’nın görüşülmesi sırasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu. ve Türkiye Miras Fonu.

Bakırlıoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Birim denetçilerinin yeterliliğinden grup denetçilerinin de sorumlu olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda denetimde objektifliğin sağlanabilmesi için denetim firmalarının seçiminde bu hususun dikkate alınması gerektiğini düşünüyor musunuz? Grup denetçisinin ve birim denetçisinin aynı şirket olması denetimde objektifliği ortadan kaldırdığını mı düşünüyorsunuz? Türkiye Varlık Fonu Raporda konsolide mali tabloyu oluşturan birimlerin denetimine ilişkin görüşlerin yer aldığı tablo yer alıyor ifadeler Buna baktığımızda Tabloda birçok alt birim için şu ibareler yer alıyor: “Gelirin tanınmasında dolandırıcılık riski” Riskinden bahsediliyor ve “yönetim kontrolünün beyan edilmesi” risklerinden bahsediliyor devlet denetiminden bahsediliyor bu risklerin nedenlerine dair en ufak bir belirti yok mu komisyonumuz?

“BU NASIL BİR DENETİM?”

Diğer arkadaşlarımız da bundan bahsetti. Turkis Enerji Şirketi gizliliği nedeniyle bağımsız denetime tabi değildir. Benzer nedenlerle BOTAŞ’ın 7 milyar 789 milyon lira değerindeki alacaklıları hakkında da herhangi bir inceleme yapılması mümkün değil. Birim maliyetlere ilişkin ise herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Peki bu nasıl bir denetimdir?

Ayrıca anonim şirket Türkiye Varlık Fonu İFM’nin 31.12.2022 tarihi itibarıyla pazarlama, satış ve dağıtım giderleri hesabını incelediğimizde 1 milyon 394 bin 269 lira olduğunu görüyoruz. Bu rakamın 31.12.2023 tarihi itibarıyla 121 milyon 366 bin 477 liraya yükseldiğini görüyoruz. Dolayısıyla bu çok ciddi bir artış. MY marka yönetim şirketine 2023 yılında finans, bilgi kanalları ve sosyal medya platformları için hizmet bedeli olarak 110 milyon lira ödendi, bunun detayları da var. Ancak burada kendimize şunu sormak istiyoruz. Dolayısıyla bu çok ciddi bir artış. Önemli bir kısmı da bir şirkete satıldı. MY markamız yönetime emanet edildi. Bu hizmetleri satın almak için ne tür pazar araştırmaları yapılıyor ve hangi yöntem kullanılıyor?

“PTT NEREDE BAŞARISIZ”

Türkiye Varlık Fonu’nun yönetim kurulu üyeleri aynı zamanda diğer şirketlerin de yönetim kurulu üyesidir. Mesela CEO’su bildiğim kadarıyla üç şirketin yönetim kurulu üyesi olarak listeleniyor. Şimdi ortaya çıkan sonuç öyle ki, Türkiye Varlık Fonu Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu Bilgi Teknolojileri Anonim Şirketi, 22.09.2022 tarihinde borçlanma aracına imza attı. Ve aslında borsaya hiçbir borcumuz yok. Bir geziye kaydoluyorsunuz. Burada iki imza var. Ama imza sahibi aynı. Yani sensin. Peki bu yapılacak doğru şey mi? Dolayısıyla bu süreç bana tuhaf geldi.

Aslında PTT’den de bahsetmek istiyorum. PTT neredeyse iflas etti. Öyle görünüyor. Ciddi derecede borçludur ve özsermaye eksikliğiyle karşı karşıyadır. Bu da aslında 2021 ve 2022 yılına ait denetim raporlarında görünen bir şey. Sayıştay’da da durum tekrarlanıyor. 2021 denetiminde PTT denetçisi, PTT’nin 2021 yılında özsermayesini kaybettiğini, dolayısıyla Türk Ticaret Kanunu’nun 376. maddesi kapsamına girdiğini belirtti.

“SERMAYEYİ KAYBETTİ”

Sayıştay, 2022 mali yılı tablolarına ilişkin denetiminde PTT’lerin borçluluğuna ilişkin bir değerlendirmenin bulunmadığını belirtiyor. Yani grup, denetimi yapan şirketin bu konuda yetersiz davrandığını iddia ediyor. Bugün PTT 2,3 milyar lira zarar etti, neredeyse sermayesini kaybetmiş durumda. Raporlardan da bu anlaşılıyor. Bu kapsamda herhangi bir iş veya işlem yaptınız mı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu