Güncel Haberler

Cunda Adası nerede ve nasıl gidilir? Cunda Adası'nda gezilecek yerler nereleridir?

genişletmek

KAYNAKCnnturk.com

Cunda Adası konumu itibariyle Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Ayvalık Körfezi'nde Ayvalık Adaları arasında irili ufaklı 22 ada bulunmaktadır. Cunda Adası da bu adalar arasında yer alıyor ve yerleşime açık tek ada olarak biliniyor. Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki dördüncü büyük adası olma özelliğini taşıyor. Cunda Adası, konumu itibariyle Batı Anadolu'daki denizcilik yollarının da kavşağında yer alıyor.

Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki ilk büyük adası Gökçe Adası, ikinci büyük adası Bozca Adası, üçüncü büyük adası Uzun Ada ve dördüncü büyük adası Ali Bey Adası olarak da bilinen Cunda Adası'dır. Cunda Adası'nın ana karaya bağlantısı iki büyük köprü ile sağlanmaktadır. Dolap Boğazı çevresinde bulunan ve 1964 yılında inşa edilen ilk Boğaz Köprüsü, Cunda Adası ile Lale Adası'nı birbirine bağlamaktadır.

Cunda Adası’na nasıl gidilir?

Cunda Adası'na ulaşım bölgeye göre değişmektedir. Kolaylık sağlamak için, konuma bağlı olarak kara, deniz ve hava ulaşımını kullanabilirsiniz. Örneğin İstanbul’dan Cunda Adası’na gidip deniz yolunu kullanmayı tercih ediyorsanız Balıkesir’e İDO feribotlarıyla gelmeniz gerekiyor. Yani Balıkesir İli'nden Ayvalık İlçesi ve Cunda Adası'na ulaşabilirsiniz.

Cunda Adası'na karayoluyla ve kendi aracınızla gitmek istiyorsanız direkt olarak Ayvalık ilçesine gitmeniz gerekmektedir. Daha sonra 8 kilometre daha ilerleyerek ve Boğaz köprüsünü kullanarak Cunda adasına ulaşabilirsiniz. Cunda Adası'na çok daha uzak bir mesafeden gelmek isterseniz uçakla Balıkesir Havalimanı'na inmeniz gerekiyor. Daha sonra yolu kullanarak Ayvalık İlçesi'ne ve ardından Cunda Adası'na gidebilirsiniz.

Cunda Adası nerede, nasıl gidilir, Cunda Adası'nda gezilecek yerler nerelerdir?Cunda Adası'nda gezilecek yerler nereleridir?

Cunda Adası gezilecek yerler listemize aşağıdaki yerleri dahil ettik. Bu listede yer alan yer adları şu şekilde sıralanıyor:

-Cunda Plajı

-Aşıklar tepesi

-Taksiyarhis Kilisesi

-Cunda Plajı Çarşısı

-Taş kahverengi

-Despotun Evi

-Ayışığı Manastırı

-Sığınma Adası

-Ayvalık Merkez

-Kamp var

Cunda Adası'nda mutlaka ziyaret etmeniz gereken 10 muhteşem mekanı listeledik. Her yerin kendine has güzelliği ve tarihi vardır. Cunda plajı en sevilen yerlerden biridir. Plaj oldukça hareketli olup Mevlana caddesi olarak bilinmektedir ve araç trafiğine kapalıdır. Sahil boyunca yürüyüş yapmak isteyenler için ideal yerlerden biridir. Cunda Adası'nda manzaraya hayran olmak istiyorsanız Aşıklar Tepesi'ne uğramanız yeterli. Bu tepeden Cunda, Ayvalık ve çevre adaların manzarasını görebilirsiniz. Taş kafe Cunda Adası'nın en popüler mekanı olarak biliniyor. Ünlü kafe, plajın tam merkezinde yer almaktadır. Yolculuk sırasında yorulanlar dinlenmek ve bir şeyler içmek isterlerse muhteşem deniz manzarası eşliğinde kahvelerini yudumlayabilirler.

Cunda Adası'nın bilinmeyen özellikleri

Gezilecek yerler listesinde yer alan Aşıklar Tepesi'nin eşsiz manzarası, Cunda sahilinin ihtişamı, kilise ve manastır merkezlerinin yaygın kültürü, arnavut kaldırımları, evlerin taş ve taş mimarisi Cunda Adası'nın özellikleri arasında yer alıyor. Marmara bölgesinin cazibe merkezi haline gelmiş ve turizm amaçlı geliştirilmiştir. Cunda Adası, Ayvalık İlçesini açık denizden kapatmaktadır. Cunda Adası aynı zamanda denizden sonra Ayvalık ilçesini de mühürleyerek eşsiz bir görüntü oluşturuyor. Ayvalık İlçesi'nden bu adaya baktığınızda solda Dalyan Boğazı'nı, sağda Dolap Boğazı'nı görebilirsiniz.

Cunda adasının tarihi

Cunda Adası, Ayvalık İlçesi'nin önündeki ada olarak biliniyor. Tarihsel olarak Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye'sinde adı geçen Yunda Adaları'ndaki Galat olduğu sanılmaktadır. Cunda Adası'na Ali Bey denmesinin bir nedeni var. Tarihe göre Ali Bey, milli kurtuluştan sonra düşman birliklerine karşı direnen kahraman komutandır. Tarihi bilgilere göre Cunda Adası ismi, güzel kokulu ada anlamına gelen “Moshonis” kelimesinden gelmektedir.

Bu ada ve çevresi milattan önce Herodot tarafından Ekatonisos olarak adlandırılmıştır. Coğrafyacı Strabon da şöyle demiştir: “Hekatos, Apollon'dan başkası değildir ve çok mübarek bir tanrıdır.” Bu açıklamanın ardından ada Moshonisia olarak anılmaya başlandı. Fikirlerin bölgedeki bitkilerden yayılan harika kokular olduğu, ikincisi ise antik çağlardan beri yerel adalarda yaşayan Moshos adlı bir korsandan ilham aldığı biliniyor.

Girit adası nerede ve oraya nasıl gidilir? Girit'te gezilecek yerler nereleridir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi