Deneyap Teknoloji Atölyeleri için başvuru süreci başladı
Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 81 ilinde 139 atölyede on binlerce öğrenci robotik ve kodlamadan nanoteknolojiye, tasarım ve üretimden yapay zekaya kadar 11 farklı eğitim alıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Vakfı Teknoloji Takımı ortak çalışmasıyla geleceğin mühendislerini, teknoloji girişimcilerini ve teknoloji liderlerini yetiştirmek amacıyla kurulan çalıştaylara katılmak isteyenler için başvurular başladı. .
Toplam 139 atölye, 262 derslik ve 20 bini aşkın öğrenci kapasitesiyle Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde şu anda 4 bin 541 eğitmen öğrencileri geleceğe hazırlıyor.
Öğrenci ve öğretmen seçiminden eğitim içeriklerine, atölyelerde kullanılan materyallerden atölye konseptine kadar çocukları aynı fırsatlarla buluşturan atölyelerin kayıtları 25 Şubat’ta sona erecek.
Adaylar öncelikle elektronik sınava girecek. Bu sınavı geçen belirli sayıda aday, çevrimiçi eğitim ve görevlerin tamamlanması olan ikinci aşamaya davet edilecek, bu sınavı geçenler ise “pratik sınava” davet edilecek. Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan öğrenciler Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim almaya hak kazanacak.
Elektronik sınav sorularında adayların; Muhakeme becerileri, verileri okuma ve yorumlama, çıkarım yapma yeteneği, problemi tanımlama, eleştirel düşünme, araştırma ve değişkenleri belirleme becerisi ölçülecektir. Sınavda adaylara matematik, fen bilimleri, algoritmalar ve genel kültür konularında toplam 40 soru sorulacak.
Eğitim kursları 11 farklı program başlığıyla 36 ay sürüyor.
Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim almak isteyen adaylar, hem özgün fikirlerini ortaya koyabilecekleri hem de teknik bilgilerini kullanabilecekleri proje bazlı aşamalardan geçiyor.
Öğrenciler; kendini ifade etme, özgün düşünme, yenilikçilik ve konu bilgisi gibi çeşitli becerileri dikkate alınarak değerlendirilir.
Atölye çalışmalarına 2023-2024 eğitim-öğretim yılında 4, 5, 8, lise hazırlık ve 9’uncu sınıf öğrencilerinden elektronik sınav başvuruları kabul edilecektir. Öğrenci seçme sınavına başvurular www.deneyap.org ve www.t3kys.com adreslerinden yapılabilir. Adaylar başvuru sürecini Şirket Yönetim Sistemi (t3kys.com) üzerinden takip edebilecekler.
Türkiye’yi teknoloji geliştiren bir topluma dönüştürme hedefiyle yola çıkan Deneyap, teknoloji laboratuvarlarında ortaokul ve lise olmak üzere iki farklı düzeyde eğitim veriyor.
Eğitim süreci iki aşamadan oluşuyor: ilk 24 ay proje dersleri ve son 12 ay ekip dönemi. Laboratuvarlarda tasarım ve üretim, robotik ve kodlama, elektronik programlama ve nesnelerin interneti, ileri robotik, malzeme bilimi ve nanoteknolojiler, enerji teknolojileri, havacılık ve uzay teknolojileri karşılaştırılmakta; Yazılım teknolojileri, siber güvenlik, yapay zeka ve mobil uygulamalara ilişkin dersler online olarak verilmektedir.
Atölyelerde ayrıca ortaokul düzeyinde 11, lise düzeyinde 11 olmak üzere toplam 22 kitap yayını bulunuyor. 11 farklı program başlığıyla 36 ay süren bu eğitimler öğrencilere tamamen ücretsiz olarak sunulsa da Deneyap Teknoloji Atölyelerine katılabilmeleri için aşamaları başarıyla tamamlamaları gerekiyor.
Atölyelerde eğitim alan öğrenciler, teknoloji alanında edindikleri eğitim, bilgi ve tecrübeyi kullanarak her eğitimin sonunda proje festivallerine katılıyorlar. Bu festivallerde öğrenciler özgüven kazanıyor, takımlarını oluşturuyor ve mentorları eşliğinde TEKNOFEST gibi ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırlanıyorlar.
Deneyap öğrencilerinin sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla eğitim kurslarına paralel olarak teknik ve bilimsel geziler, piknikler ve kamp programları da düzenleniyor.