Güncel Haberler

Devlet Denetleme Kurulu'na verilecek heyet tartışma yarattı! 'İlk defa kanunen izin veriliyor'

Kamu istihdamına ilişkin kanun ile kamu istihdamına ilişkin kuralları da içeren bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonu'nda müzakeresi sonuçlandı.

YÖNETMELİĞİ ELEŞTİRİ

Tasarının tamamına ilişkin konuşan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, tasarının bazı maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Tasarıda bazı sorunlu maddelerin bulunduğunu belirten Akay, tasarıda yer alan Devlet Denetleme Kurulu'na ilişkin düzenlemeyi eleştirdi.

Akay, “Katıldıkları dernek, vakıf ve diğer kuruluşları denetleme ve inceleme yetkisi Devlet Denetleme Kurulu denetçilerine verilecek.” dedi.

DEM Partisi Milletvekili Van Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Anayasa'ya göre yürürlükteki kanunlarda açıkça düzenlenen konuların kanun hükmünde kararnameyle düzenlenemeyeceğini belirtti. Sayyiğit, kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağını kaydederek, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine ilişkin mevzuatın çok açık olduğunu ifade etti. Sayyiğit, “Yönetmelikler Anayasa Mahkemesi'ne taşındığında iptal kararları veriliyor ama bu kez iktidar Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapamadığını torba kanunla yapmaya, kanunu aşmaya devam ediyor” dedi. dedi.

“İLK DEFA İŞTEN ÇIKARMA YETKİSİ YASALARCA VERİLDİ”

İstanbul Saadet Partisi Milletvekili Selim Temurci, Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görevli olanlar ile kamu destekli kurum veya kuruluşların yurt dışı birimlerinde görev yapanlar veya bu kurum ve kuruluşlarda görev yapanların memur eşlerine verilmesini önerdi. 6 aydan fazla süreyle yurt dışında 3 yılı aşmamak üzere görevlendirilenler, görev süreleri boyunca ücretsiz olarak görevlendirilirler. İzin verilebileceğini hatırlattı. Söz konusu kuralı eleştiren Temurci, “Şahsen sen 10 yıl kalabilirsin ama devlette çalışan eşine 'Sana 3 yıl bu hakkı veriyorum' diyorsun. Bu insan değil. Eğer varsa Ailenin bütünlüğünün korunması fikri buna eşdeğer olmalıdır.” dedi.

İYİ Samsun Partisi Milletvekili Erhan Usta, Devlet Denetleme Kurulu'na ilişkin teklifte yer alan düzenlemeyi eleştirdi. Ana denetim biriminin Devlet Sayıştayı olmadığını belirten Usta, her kurumun kendi denetimi olduğunu, dış denetimden Sayıştay'ın sorumlu olduğunu söyledi. Üstad şunları söyledi: “Sayıştay'ı gezeceksiniz, iç denetim ve teftiş kurullarını gezeceksiniz, Sayıştay üzerinden tüm kamu sektörünü kontrol etmeye, yetkilerini artırmaya çalışacaksınız. Böyle bir dünya yok. Dünyada böyle bir şey var mı? İşten çıkarma yetkisi kanunla ilk kez veriliyor.” dedi.

Thumbs_b_c_f67cada3fd746bf0a80e3512a13b41f6

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, teklifte Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun hükmünde kararnamelerin kanuna dönüştürülmesine ilişkin düzenlemenin yanı sıra ilk kez bazı hükümlerin getirildiğini söyledi. Aksu'nun açıklaması şu şekilde:

“MHP olarak Türkiye'de bireysel düzenleme yerine kapsamlı bir personel rejimi reformu yapılmasından yanayız. Bu nedenle her düzenlemenin beraberinde bazı şikayetleri veya beklentileri getirebileceğini düşünüyoruz. Bütün kurumlarla birlikte kapsamlı bir şekilde” dedi.

“KAMU HİZMETİNDEN ÇIKARILMAK ANLAMINA GELMEZ”

Milletvekillerinin değerlendirmelerinin ardından öneriye ilk imza atan AK Samsun Partisi Milletvekili Ersan Aksu, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Devlet Memurları Kanunu'nda bütünsel bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirten Aksu, şöyle konuştu: “Partimizin ciddi bir şekilde çalıştığını belirtmek isterim, bundan önce bu hedeflere ulaşmanın çok daha kolay olacağını düşünüyorum. Anayasa anlamında temel bir değişiklik.”

Devlet Denetleme Kurulu'na ilişkin kurallara yönelik eleştirilere yanıt veren Aksu, şunları söyledi:

“Devlet Denetleme Kurumuna verilen yetkilerle ilgili olarak bakanlık denetimi veya başka bir nedenle görevden uzaklaştırma, görevden uzaklaştırma anlamına gelmez. Uzaklaştırılan kişi, görevden alınması için gereken süreyle orantılı olarak belirli bir süre için uzaklaştırılır. Orada bir sorun varsa sorunu tespit eder ve maaşının belli bir kısmını alır.” Görevden uzaklaştırma partinin uzaklaştırılması olarak tanımlanmaktadır.

Aksu'nun konuşmasının ardından CHP'li milletvekillerinin tasarının 8, 10 ve 23. maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle sunduğu önerge Komisyon tarafından kabul edilmedi.

Komisyon daha sonra tasarının maddeleri üzerinde görüşmeye başladı.

Kaynak: AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort