“En cömert” unvanı Türkiye'ye gidiyor! Birleşmiş Milletler bütçesine katkı ülkemizi ilk 20'ye soktu
Türkiye, 1945 yılında Birleşmiş Milletler'e üye oldu. Aradan geçen 79 yılda örgüte en somut katkılarda bulunan, öncü rol oynayan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye, 4 kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi unvanına layık görüldü.
“DÜNYANIN EN CÖMERT ÜLKESİ”
TRT Haber'in haberine göre Türkiye, BM'nin barışı koruma misyonlarında da öncü rol oynadı. “Barış için Arabuluculuk” ve “Medeniyetler İttifakı” gibi girişimlere öncülük etti. Türkiye, BM bütçesine en çok katkı sağlayan ilk 20 ülkeden biri oldu. 2021 yılında gayri safi milli gelirinin yüzde 86'sını insani yardıma ayıran Türkiye, “Dünyanın En Cömert Ülkesi” unvanını aldı.
BUĞDAY KRİZİNİN ÇÖZÜMÜNDE ÖNCÜ ROL OYNADI
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yol açtığı tahıl krizinde Türkiye, Birleşmiş Milletler işbirliğiyle sorun çözücü konumuna geldi. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya taşınmasına öncülük ederek milyonlarca ton tahılın sevkiyatını sağladı.
İSRAİL KATLİAMINI TESTLERİYLE DÜNYAYA DUYURDU
Türkiye, İsrail'in Gazze'deki katliamına ilişkin Birleşmiş Milletler'de yapılan toplantılarda da ön sıralarda yer alıyor. Birleşmiş Milletler'in yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasına müdahale etti. İsrail'in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarını tüm dünyaya delilleriyle anlattı.
Türkiye, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi bünyesinde de yoğun çalışmalar yaptı. 2014 yılında 3 yıllığına yönetim kuruluna seçilmiş olup ekonomik ve sosyal çalışmalarda aktif görev almıştır.
İLK “DÜNYA İNSANİ ZİRVESİ” İSTANBUL'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
2016 yılında Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen tarihin ilk Dünya İnsani Zirvesi İstanbul'da düzenlendi. İstanbul zirvesi, 10 bini aşkın katılımcıyla Birleşmiş Milletler'in evi New York dışında düzenlenen en büyük zirve oldu.