Güncel Haberler

Erdoğan’ın Almanya ziyareti: Masada hangi konular olacak?

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Erdoğan’ın Gazze saldırıları nedeniyle İsrail’e yönelik “faşizm” suçlamasına tepki göstererek, İsrail’in uluslararası hukuka saygılı ve buna göre hareket eden demokratik bir ülke olduğunu söyleyerek, Tel Aviv’e yönelik açıklamaları “saçma” olarak nitelendirdi.

REKLAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir günlük ziyaret kapsamında bugün Berlin’de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz ile bir araya gelecek.

İsrail ile Hamas arasındaki savaşta Ankara ve Berlin farklı saflarda yer alıyor. Bu bağlamda ziyaret gergin bir atmosferde gerçekleşecek.

Scholz, Erdoğan’ın Gazze saldırıları nedeniyle İsrail’e yönelik “faşizm” suçlamasına tepki göstererek, İsrail’in uluslararası hukuka saygılı ve buna göre hareket eden demokratik bir ülke olduğunu söyleyerek, Tel Aviv aleyhindeki açıklamaları “saçma” olarak nitelendirdi.

Program kapsamında Başbakanlık Binası’nda Scholz tarafından karşılanacak Erdoğan, ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Erdoğan ve Scholz baş başa bir araya gelecek ve ardından heyetler arası çalışma yemeği verilecek.

Toplantıda Ortadoğu’daki gelişmeler ile Türkiye-Almanya ve Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği ele alınacak.

G-20 ve NATO müttefiki ülkeler, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve Doğu Akdeniz gibi konularda bazı noktalarda görüş ayrılığına düşüyor.

Erdoğan’ın ziyareti sırasında serbest dolaşım ve yasadışı göçle ilgili konuların da görüşülmesi bekleniyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, 2019 yılında F-35 savaş uçağı projesinden çekilen Ankara’nın alternatif tercihine, Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya’nın ortak ürettiği “Eurofighter Typhoon” uçağına karşı çıktığını da belirtelim.

İki lider arasındaki görüşmede Erdoğan’ın Scholz’dan satış engelinin kaldırılmasını isteyeceği de iddia ediliyor.

Alman diplomatik kaynakları, Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi (S-400) satın alması, Suriye’deki Kürt güçlerine yönelik operasyonlar ve İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasında yaşanan gecikmeyi gerekçe göstererek Şansölye Scholz’un ablukayı kaldırmaması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Erdoğan’ın Berlin gezisine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Bu, birçok konuyu görüştüğümüz zorlu bir müttefikin ziyaretidir.”

Hebestreit ayrıca Scholz’un, Almanya’nın “İsrail’in kendini savunma hakkına sahip olduğu” şeklindeki kesin tutumunu açıkça ifade edeceğini söyledi.

Türkiye, Eurofighter Typhoon savaş uçağı için henüz resmi başvuruda bulunmadı. Kaynaklar, Ankara’nın başlangıçta 20 olması gereken alım taleplerinin daha sonra 40’a çıkarılabileceğini söylüyor.

Erdoğan ve Scholz, Eylül ayında Hindistan’da düzenlenen G20 liderler zirvesinde bir araya gelmişti.

Bakan Güler’den Eurofighter açıklaması

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Eurofighter üzerinde çalışıyoruz. Eurofighter’ı almak istiyoruz. Çok etkili bir uçak. Bu uçakların İngiltere, Almanya ve İspanya’ya bağlantısı var. Hem İngiltere hem de İspanya ‘evet’ diyorlar” dedi. Şimdi Almanya’nın da bunu kabul etmesini istiyoruz.” “Çalışıyorlar. İngiltere ve İspanya ‘Bu sorunu çözeceğiz’ diyor. Eğer işe yararsa 40 Eurofighter uçağı almayı planlıyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber