Güncel Haberler

Göbeklitepe ve Karahantepe’deki bulgular tarihe yeni yorumlar getirebilir

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği kentte, Şanlıurfa'nın Türkiye'de kültür turizminin en önemli noktalarından biri olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kentte yürüttüğü Şanlıurfa'nın Neolitik Çağı'na ilişkin araştırma projesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Yazgı, kentin 12 farklı bölgesinde eş zamanlı kazılar yapıldığını söyledi.

Göbeklitepe ve Karahantepe'yi de kapsayan Stone Hills projesinin adeta tarihin akışına yön verdiğini belirten Yazgı, şöyle devam etti:

“Arkeolojik kazı alanlarımızda, özellikle geleceğe yönelik miras projelerimiz ile yurt içinde yürüttüğümüz arkeolojik kazıları hızlandırıp, şu mottoyla belirledik, önümüzdeki 4 yılda da yeniden planladık. Son 60 yılda yapılanı yapacağız. Bunun en önemli örneklerinden biri Karahantepe'ydi, Karahantepe'de yaptığımız kazılarla şu anda “Birçok eşsiz ve özel kültür varlığına kavuştuk. Bilimsel çalışmaların yapıldığı birçok tesise ulaştık. Şu anda kazıları devam eden Karahantepe, Göbeklitepe ve diğer tepelerle birlikte bu bilimsel çalışmaların ardından bu kültür varlıklarının sayısının katlanarak artacağını düşünüyoruz.”

Dünya Neolitik Kongresi'nde özel bir şekilde tartışılacak

Göbeklitepe ve Karahantepe'de ortaya çıkarılan her eseri dünyanın yakından takip ettiğini anlatan Yazgı, arkeolojinin doğasında her an yeni bir keşifle karşılaşmanın olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kültür rotasının en önemli destinasyonlarından biri olan tarihi mekanlara yönelik merak ve beklentilerin çok yüksek olduğunu belirten Yazgı, bilim adamlarının yeni keşifleri büyük bir titizlik ve kararlılıkla takip ettiğini vurguladı.

Bilimsel çalışmaların büyük emeklerle üretildiğini anlatan Yazgı, şöyle konuştu:

“Göbeklitepe ve Karahantepe birbirine benzer dönemleri temsil ediyor Göbeklitepe ve Karahantepe yapısal olarak çok farklı anlamlara sahip iki yapıdır ve bundan sonra ortaya çıkan yapılar hem işlevi hem de kullanım amaçları açısından tarihimizde çok farklı yorumlar taşıyabilir. o zaman.” “Tabii bu kasım ayında Şanlıurfa'da gerçekleştireceğimiz Dünya Neolitik Kongresi'nde de özel olarak tartışılacak. Kongrenin bu bilimsel sonuçlarının dünyaya büyük ses getireceğini düşünüyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş