Güncel Haberler

İsrail, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a karşı kara operasyonu başlattı

Yayınlanma tarihi son güncelleme

İsrail ordusu, Lübnan'ın sınıra yakın şehirlerinde “Hizbullah hedeflerine sınırlı ve hedefli saldırılar” başlattığını duyurdu.

REKLAM

Bölgede günlerdir artan gerilimin ardından İsrail, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine kara operasyonu başlattı.

İsrail kara kuvvetleri Salı sabahı güney Lübnan'a girerek, İran destekli düşmanlara karşı neredeyse bir yıl süren savaşta yeni bir cephe açtı.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) yapılan açıklamada, “Lübnan'ın güneyindeki terörist hedeflere ve Hizbullah'a ait altyapıya sınırlı, yerel, hedefli kara saldırıları başlatıldı. Bu hedefler sınıra yakın kasabalarda bulunuyor ve kuzey İsrail'deki topluluklar için acil. “Bu bir tehdidi temsil ediyor” dedi.

“İsrail Hava Kuvvetleri ve İsrail topçu birlikleri, bölgedeki askeri hedeflere yönelik hedefli saldırılarla kara kuvvetlerine destek sağlıyor” ifadesine yer verilen açıklamada, “Bu operasyonlar, siyasi düzeyin kararı doğrultusunda onaylandı ve uygulandı” denildi.

Harekata “Kuzeyin Okları” adının verileceği belirtilirken, Lübnan'daki operasyonun Gazze'deki çatışmalara ve diğer cephelerdeki çatışmalara paralel olarak devam edeceği vurgulandı.

Operasyonun süresine ilişkin ayrıntı verilmezken, ordunun aylardır bu operasyon için eğitim ve hazırlık yaptığı belirtildi.

İsrail askerleri ile Hizbullah militanları arasında doğrudan çatışma olduğuna dair henüz bir bilgi yok. Ancak akşam boyunca İsrail topçusu güney Lübnan'daki hedeflere yoğun ateş açtı ve başkent Beyrut üzerinden hava saldırıları duyuldu.

İsrail'in üç bina sakinlerinin tahliyesi emrini vermesinden kısa bir süre sonra, Hizbullah'ın güçlü bir varlık gösterdiği başkent Beyrut'un güney banliyölerinden dumanlar yükseldi.

İsrail ordusu Pazartesi gecesi Hizbullah'a karşı küçük kara saldırıları düzenledi ve kuzey sınırlarını kapattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, İsrail'in bu baskınlar konusunda ABD'yi bilgilendirdiğini ve bunları “sınır yakınındaki Hizbullah altyapısına odaklanan sınırlı operasyonlar” olarak nitelendirdiğini açıkladı.

Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail ile Hizbullah neredeyse her gün çatışıyor. Bu durum hem İsrail'de hem de Lübnan'da on binlerce insanı yerinden etti.

İsrail, Lübnan sınırına yakın bölgelerde aileler için güvenli bir ortam sağlanana kadar Hizbullah'a saldırmaya devam edeceğini söylüyor. Hizbullah ise Gazze'de ateşkes sağlanana kadar İsrail'e roket atmaya devam edeceğinin sözünü veriyor.

Operasyonun sinyali verildi

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee'nin “tahliye” uyarısında bulunduğu Beyrut'un Dahiye mahallesine gece boyunca başlatılan hava saldırısı, ABD'li bir yetkilinin Reuters'e verdiği röportajda İsrail'in Lübnan'a karşı kara operasyonu başlatmasının an meselesi olduğunu söylemesinin ardından geldi. .

Başkent Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesi Hizbullah'ın kalesi olarak görülüyor. Saldırılar bu yerleşim bölgesinin Haret Hirayk, El-Laylaki ve Burj el-Baracine mahallelerinde gerçekleştirildi.

İsmi açıklanmayan bir ABD'li yetkiliye dayandıran Washington Post, İsrail'in ABD'ye operasyonun 2006'da Hizbullah'a karşı başlatılan savaştan daha küçük ölçekte olacağını ve sınır güvenliğine odaklanacağını söylediğini söyledi.

REKLAM

Hizbullah: “İsrail kara kuvvetleriyle yüzleşmeye hazırız”

İsrail'in kara operasyonu yaklaşırken Lübnan birlikleri Pazartesi akşamı İsrail sınırından çekilmeye başladı.

Salı günü erken saatlerde İsrail kara kuvvetleriyle yüzleşmeye hazır olduğunu açıklayan Hizbullah, Lübnan sınır kasabalarındaki İsrail birliklerini hedef aldığını duyurdu.

Lübnanlı bir güvenlik kaynağı Reuters'e verdiği demeçte, Lübnan askerlerinin Lübnan'ın İsrail ile olan güney sınırındaki, sınırın yaklaşık beş kilometre kuzeyindeki mevzilerinden çekildiğini söyledi.

Lübnanlı yetkililer “geri çekilmeyi” onaylayan veya reddeden herhangi bir resmi açıklama yayınlamadı.

REKLAM

İsrail Savunma Kuvvetlerinin sivilleri Beyrut'un güneyindeki Dahiyeh olarak bilinen üç Hizbullah mevzisinden kaçmaları konusunda uyarmasının ardından Lübnan medyası, İsrail'in bölgeye saldırdığını bildirdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant daha önce kuzey İsrail'deki yerel konsey başkanlarına, Lübnan'ın güney sınırındaki savaşın bir sonraki aşamasının yakında başlayacağını söylemişti.

İsrail ordusuna seslenen Gallant, onlara “iyi şanslar” diledi ve şunları söyledi: “Sizin güçlerinizi, diğer güçlerinizi, hava, deniz ve karayı kullanarak mümkün olan tüm araçları kullanacağız…”

Sınıra 10 kilometreden daha yakın mesafede, ağırlıklı olarak Hıristiyanların yaşadığı bir Lübnan köyü olan Jdeidet Marjayoun'un belediye başkanı Amal Al-Hourani, Reuters'e, iki sakinin İsrail ordusundan bölgeyi mümkün olan en kısa sürede boşaltmaları yönünde çağrı aldığını söyledi.

REKLAM

“Havayla yok edilemez, girmelisiniz”

Güvenlik müzakereleri hakkında bilgi alan üst düzey İsrail ordusu istihbarat subayı Miri Eisin, Washington Post'a, İsrail sınırında konuşlanmış Hizbullah'ın Radwan güçlerinin çoğunun güçlendirilmiş yer altı mevzilerine sığındığını söyledi.

Bu mevzilerin hava saldırılarıyla yok edilemeyeceğini belirten Eisin, şöyle konuştu: “Radwan güçlerine ne kadar saldırırsak saldıralım, onları havadan yok edemezsiniz. “İsrail sınırına 2-3 kilometre uzaklıktaki o yeraltı arenasına ulaşmak için içeri girmeniz gerekiyor” dedi.

“Asker faaliyetlerine ilişkin hiçbir haberin yayınlanmamasını istiyoruz.”

İsrail Ordusu (IDF) sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, operasyon öncesinde yaptığı açıklamada, İsrail'in Güney Lübnan'da bir kara operasyonu başlatacağına dair artan işaretler, raporlar ve suçlamalar ışığında İsraillilere asker hareketlerini yayınlamamaları çağrısında bulundu.

Askerlerin korunması gerektiğini belirten Hagari, şunları söyledi: “Son birkaç saatte İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Lübnan sınırındaki faaliyetlerine ilişkin pek çok haber ve söylenti ortaya çıktı. “Askerlerin faaliyetlerine ilişkin herhangi bir haberin yayımlanmamasını istiyoruz” dedi.

REKLAM

Hagari, “Sadece resmi açıklamalara bağlı kalın ve sorumsuz söylentiler yaymayın” diye ekledi.

IDF, Pazartesi günü resmi X hesabından yaptığı paylaşımda; Hizbullah'ın Beyrut havaalanına yaklaşık 1,5 km uzaklıkta bulunan füze fırlatma platformunun depolama tesisinin imha edildiği bildirildi.

Gönderide “IDF, Hizbullah'ın Lübnan'daki askeri kapasitesini azaltmaya devam edecek” yazıyor ve tahrip edilen altyapının “hem Lübnan hem de uluslararası hava sahası için tehdit oluşturduğu” iddia ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking