Güncel Haberler

Japonya’da 7,6’lık depremden sonra artçı sarsıntılar sürüyor, can kaybı 48’e çıktı

Japonya, Pasifik Havzasındaki volkanlar ve fay hatlarından oluşan bir yay olan “Ateş Çemberi” üzerindeki konumu nedeniyle sık sık depremlere maruz kalma eğilimindedir.

REKLAM

Dün Japonya’nın batısında meydana gelen depremlerde en az 48 kişi öldü, binlerce bina, araç ve tekne hasar gördü. Yetkililer gelecekte daha fazla deprem olabileceği konusunda uyardı.

2024 yılının ilk günü Pazartesi öğleden sonra meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar Ishikawa Eyaleti ve yakın çevreyi sarsmaya devam etti.

Yetkililer, Ishikawa’da 48 kişinin öldüğünün doğrulandığını, 16 kişinin de ağır yaralandığını, evlerdeki hasarın hemen tespit edilemeyecek kadar büyük olduğunu söyledi.

Japon medyası on binlerce evin yıkıldığını bildirdi. 17 kişinin ağır yaralandığını açıklayan hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi, valiliğin açıkladığı sayıdan haberdar olduğunu söyleyerek daha düşük ölü sayısı verdi.

Bazı bölgelerde su, elektrik ve cep telefonu hizmetleri hâlâ mevcut olmasa da bölge sakinleri, yıkılan evlerinden ve belirsiz geleceklerinden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Ishikawa sakinlerinden Miki Kobayashi evin içinde dolaşırken “Bu sadece bir felaket değil. Duvar çöktü ve yan odayı görebiliyorsunuz. Artık burada yaşayabileceğimizi sanmıyorum” dedi. Kobayashi, evlerinin de 2007 depreminde hasar gördüğünü söyledi.

Mağdurların sayısı giderek artmaya devam etse de, yapılan acil yayınlar ve telefon çağrıları ile kamuoyunun ve yetkililerin hızlı müdahalesi, hasarın en azından bir kısmını kontrol altında tutmuş görünüyor.

İtfaiye, polis ve ordu hemen arama kurtarma çalışmalarına başladı.

Japon medyasının yayınladığı havadan görüntülerde heyelan nedeniyle kapanan yollar, denize atılan tekneler ve Wajima şehrinin bir mahallesinin tamamen kül olduğu görülüyor.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida Salı günü yaptığı açıklamada, Japon ordusunun kurtarma operasyonlarına katılmak üzere afet bölgelerine 1.000 asker gönderdiğini söyledi.

Kishida, “Hayat kurtarmak bizim önceliğimiz ve zamana karşı yarışıyoruz. Binalarda mahsur kalan insanların mümkün olan en kısa sürede kurtarılması hayati önem taşıyor.” dedi.

Başbakanın konuşması sırasında Ishikawa bölgesinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Bölgede son 24 saatte 100’ün üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi.

Yetkililer bölgedeki nükleer santrallerin normal şekilde çalıştığını açıkladı.

Pazartesi günü, Japonya Meteoroloji Ajansı Ishikawa, Japonya’nın ana adası Honshu’nun batı kıyısının geri kalanı ve kuzeydeki Hokkaido adası için daha düşük seviyeli bir tsunami uyarısı yayınladı.

Uyarının derecesi birkaç saat sonra düşürüldü ve tüm tsunami uyarıları Salı sabahı erken saatlerde kaldırıldı. Kıyılarda bir metreyi aşan dalgalar gözlendi.

Evlerinden tahliye edilen insanlar konferans salonlarına, okullara ve toplum merkezlerine doluştu. Bölgedeki yüksek hızlı trenler durduruldu ancak çoğu Salı öğleden sonra yeniden çalışmaya başladı. Bazı otoyollar kapatıldı.

Japonya, Pasifik Havzası’ndaki volkanlar ve fay hatlarından oluşan bir yay olan “Ateş Çemberi” üzerindeki konumu nedeniyle sık sık depremlere maruz kalma eğilimindedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking