Güncel Haberler

Putin’den Batı’ya uyarı: NATO-Rusya çatışması 3. Dünya Savaşı’na götürür

Rusya lideri Putin, seçimin ardından Pazartesi günü uluslararası gazetecilerin sorularını yanıtladı

REKLAM

Rusya’da beşinci kez başkanlık seçimini kazanan Vladimir Putin, Batı’yı, Rusya ile ABD liderliğindeki NATO askeri ittifakı arasında doğrudan bir çatışmanın Üçüncü Dünya Savaşı’na doğru bir adım anlamına geleceği konusunda uyardı.

NATO askeri personelinin şu anda Ukrayna’da bulunduğunu ve Rusya’nın savaş alanında hem İngilizce hem de Fransızca konuşulduğunu tespit ettiğini belirten Putin, şöyle konuştu: “Bunun öncelikle onlar için hiçbir iyi yanı yok, çünkü çoğu orada ölüyor. dedi.

“Modern dünyada her şey mümkün”

Putin’e, seçimi kazanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçen ay Ukrayna’ya kara birlikleri konuşlandırılmasını göz ardı edemeyeceği yönündeki açıklamasına ilişkin sorular soruldu.

Macron’un açıklamaları Reuters haber ajansının Rusya ile NATO arasındaki çatışma riski ve olasılığı hakkındaki sorusuna Putin, “Modern dünyada her şey mümkün” dedi. diye cevap verdi ama kimsenin Üçüncü Dünya Savaşı’nı istemediği görüşünü dile getirdi.

Pek çok Batılı ülke mesafeli dururken, Macron’un özellikle bazı Doğu Avrupa ülkeleri tarafından desteklenen açıklamalarında şu ifadelere yer veriliyor: “Bu durumda geniş çaplı bir üçüncü dünya savaşının bir adım ötede olacağı herkesçe açık. Bilmek”. Kimsenin bununla ilgilendiğini düşünmüyorum” dedi.

“Barış görüşmelerinden yanayız ama…”

Macron’un Ukrayna’daki savaşı tırmandırmayı bırakıp barışın sağlanmasında rol oynamasını istediğini söyleyen Putin, “Fransa’nın rol oynayabileceği görülüyor. Henüz her şey kaybedilmiş değil.” dedi.

Putin: “Bunu defalarca söyledim, tekrarlayacağım. Biz barış görüşmelerinden yanayız, ancak yalnızca düşmanın cephanesi bittiği için değil.” İfadelerini tekrarladı.

Yönetiminin Ukrayna’yla barış görüşmeleriyle yalnızca silahlanmanın 1,5-2 yıl süreyle askıya alınmasıyla değil, “iki ülke arasında uzun vadeli barışçıl ve iyi komşuluk ilişkileri kurmak istiyorlarsa ciddi olarak” ilgilendiğini de sözlerine ekledi.

“Gerekirse tampon bölge oluştururuz”

Rusya’daki seçimler öncesinde Ukrayna’nın Rusya topraklarına yönelik saldırılarının artmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Putin, gerekirse Ukrayna topraklarında tampon bölge oluşturulabileceğini söyledi.

Seçim günü Ukrayna sınırına yakın Belgorod’da düzenlenen hava saldırılarında 2 kişinin ölümüne, okul ve dükkanların kapatılmasına değinen Putin, saldırılardan Ukrayna’yı sorumlu tuttu ve şunları söyledi: “Bugün yaşanan trajik olaylar göz önüne alındığında, uygun gördüğümüz zamanda. Kiev rejimi altındayız.” “Bulunduğumuz arazide belirli bir ‘sağlık bölgesi’ oluşturmamız gerekeceğini göz ardı etmiyorum.” dedi.

Putin, tampon bölgenin yabancı yapımı silahların Rusya topraklarına ulaşmasını engelleyecek kadar geniş olması gerekebileceğini de sözlerine ekledi.

Navalny’nin takası

16 Şubat’ta Kuzey Kutbu’ndaki bir Rus hapishanesinde açıklanamaz bir şekilde ölen muhalefet lideri Alexey Navalny’nin akıbetiyle ilgili bir soruya yanıt olarak Putin, Navalny’nin adını ilk kez kamuoyu önünde kullandı ve şöyle dedi: “kim ölü” söz konusu.

Navalny’nin ölümünden birkaç gün önce Putin takas etme Konuyla ilgili mutabakata vardıklarını da belirtti. Putin, esir değişimine onay vermesiyle ilgili ise şunları söyledi: “‘Kabul ediyorum’ dedim. Tek şartım vardı: Onu takas edeceğiz ama o asla geri dönmeyecek.” dedi.

“Bütün dünya onlara gülüyor”

Rusya’daki seçimlere ilişkin ABD ve Batılı ülkelerden gelen eleştirileri reddeden Putin, eleştiri oklarını Amerika seçimlerine çevirdi.

Beyaz Saray seçimlerinin demokratik olmadığını ileri süren ve devlet gücünün Donald Trump’a karşı kullanılmasını eleştiren Putin, bunların özgür ve adil olmadığını vurgulayarak ABD için şunları söyledi: “Bütün dünya olup bitenlere gülüyor. Tam bir felaket, bu demokrasi değil, bu da ne?” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber