Rahatlamak için boynunuzu çıtlatıyorsanız dikkatli olun! Felce ve hatta ölüme neden olabilir
Kötü duruş, masa başında geçirilen uzun saatler ve hareketsiz yaşam tarzı boyun ve sırt ağrısına yol açabilir. Birçok insanın ortak sorunu haline gelen bu ağrıları ortadan kaldırmak için ani çıtırtılar gibi bilinçsiz hareketler ile olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Vekili Mahmut Sertdemir, bilinçsizce çatlamanın ileride felce, hatta ölüme yol açabilecek zararlı bir davranış olduğunu vurguladı.
“HASTALAR BİR ZAMAN SONRA FELÇLİ KALIYOR VE ÖLÜYOR”
İnsan boynunun 7 omurdan oluştuğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Sertdemir, şunları söyledi: “Bu omurların yanlarında vertebral arter dediğimiz beynin arka kısmını ve beyin sapını besleyen arterler vardır. Özellikle boynu çevirdiğimizde bu vertebral arterin yırtılması sırasında yırtılması nedeniyle emboli (pıhtının alınması) meydana gelir. Daha sonraki çalışmalarda hastanın öldüğü görüldü. Boynumuzu keskin bir şekilde çevirdiğimizde dönme hareketine bağlı olarak boyunda kaymalar meydana gelir ve dolayısıyla omurilikte şiddetli basınç oluşur. Bu baskı sonrasında omurilikte yoğun ödem gelişir. “Hastaların kolları ve bacakları felçli ve kaslar da etkilendiğinden bu hastalar genellikle bir süre sonra ölüyor” dedi.
“Ani manevralara bağlı olarak HASTALARDA BOYUN KAYMASI VE KIRIK GELİŞEBİLİR”
Doktor, genel olarak boyun ağrısı sonrasında hastaların enseden başlayıp boyuna kadar uzanan bir gerginlik hissettiklerine dikkat çekiyor. Öğretim Üyesi Mahmut Sertdemir, şunları söyledi: “Bu rahatsızlıklardan sonra insanlarımız genellikle bu gerginliği gidermek için masaj yaptırıyor ya da çatlatma dediğimiz sert manevralarla boyunlarını çeviriyorlar. Bu kaslar gerildikten sonra hastalar geçici bir rahatlama yaşarlar. Ancak bu tehlikeli bir durumdur. Sanılanın aksine durum bu kadar basit değil. Araştırmalar ölümle sonuçlanabilecek durumları tespit etti. Uzmanlar olarak bunu önermiyoruz. Özellikle iki mekanizma öne çıkıyor. Bunlardan biri de atardamarların yırtılmasıdır. En sık görülen yaralanma boyun omurgasının her iki yanında bulunan atardamar dediğimiz atardamarın yırtılmasıdır.
ÖLÜME NEDEN OLABİLİR
Bu arterin yırtılmasından sonra hızla beyne bir pıhtı geçer ve felç meydana gelir. Bu hastalarda beyin sapında felç meydana gelirse ölüm veya felçle sonuçlanabiliyor. Yine şah damarı dediğimiz şah damarında hasar meydana gelebilir. Yine bu nedenle felç gelişebilir. Bir diğeri ise omurgada ani manevralar nedeniyle hastalarda kayma ve boyun kırıklarının meydana gelebilmesidir. Bu hastalarda boyun kayması sonrası kol ve bacaklarda felç gelişiyor ve yeterli nefes almayı sağlayamıyorlar. Akciğer kapasitesi tam kapasiteyle çalışamaz. “Bu hastalar yoğun bakıma alınıyor ve bir süre sonra nakledilemezlerse kortikal ödem nedeniyle hastalar ölebilir” dedi.
“UZMANA DANIŞMAK ÖNEMLİ”
Boyun ağrısı çeken hastaların yapması gerekenlere de değinen Sertdemir, şöyle konuştu: “Öncelikle bu boyun ağrısının pek çok nedeni var. En sık görülenlerden biri boyun düzleşmesi olabilir ve boyun fıtığı da boyun ağrısına neden olabilir. Öncelikle bunları incelemek gerekiyor, MR çektirmekte fayda var. Bir uzmana danışmaları önemlidir. İnatçı boyun ağrılarında cerrahi bir patoloji tespit edilemiyorsa veya hasta fizik tedavi ile rehabilite edilebiliyorsa fizyoterapistlere yönlendirilir. Yine alanında etkili fizyoterapist olan arkadaşlara yönlendiriliyorlar. Boyun ağrısı için gerekli ameliyatları yapıp, işlemler sonrasında boyun ağrısını hafifletiyorlar. Bu nedenle öncelikle bu alanda yetkin arkadaşlara yönelmenizi tavsiye ediyoruz” dedi.
İHA