Güncel Haberler

Trump oranları Türk kimyasal sektörü için bir avantaj sağlayabilir

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da etkinliğe 185 ülke için karşılıklı oranlar getiren bir kararname imzaladı. Bu kararname ile, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok ticari ortak tarafından ithal edilen mallara % 10 ila 50 arasında değişen oranlar uygulanmaya başlamıştır.

Sonuç olarak, Avrupa Birliği'nin yüzde 20'si (AB), Çin'de yüzde 34, Vietnam'da yüzde 46, Tayvan'da % 32, Hindistan'da % 25, ​​Güney Kore'de % 25, ​​% 36, İsviçre'de % 32, Malezya'da % 24, % 24, % 30, % 32, % 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, 32, % 32, 32, % 32, 32, % 32, % 32, % 32, % 32, % 32, % 32, % 32, % 32 Endonezya.

Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan bazı ülkeler için açıklanacak.

Trump yönetimi tarafından uygulanan yeni gümrük oranları, birçok ülkenin, özellikle Çin ve Avrupa Birliği ülkelerinin rekabet gücünü zayıflatmalı ve ABD pazarındaki rekabet gücünü zayıflatacak ve Türkiye için önemli bir fırsat yaratacaktır.

Özellikle kimyasal sektör açısından değerlendirilirse, Türk kimyasalları Türkiye'ye uygulanan nispeten düşük oranlar sayesinde ABD pazarında daha avantajlı olmalıdır.

Bu nedenle, Türk kimya sektörü, küresel tedarik zincirindeki yeniden yapılanma sürecinde stratejik bir aktör olarak öne çıkma potansiyeline sahiptir. Bu, Türkiye kimya ihracatındaki artışa katkıda bulunabilir, piyasadaki payını genişletebilir ve uzun vadeli ABD ile ticari ilişkilerini çeşitlendirebilir.

Amerikalı ithalatçılar daha uygun alternatiflerle iletişime geçebilir

Amerika Birleşik Devletleri hem önemli bir pazar hem de küresel kimyasal ve petrokimya sektöründe güçlü bir rekabet alanı olarak seçilirken, Avrupa Birliği bu alandaki en büyük ihracatçılardan biridir.

Türkiye'nin AB'de, özellikle boya, sentetik, gübre ve soda lifi gibi ara ürünleri ihraç ederek Avrupa'daki üretim zincirlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldiği belirtilmektedir.

Trump yönetimi tarafından uygulanan yeni gümrük oranlarının ardından, eğer orijinal AB kimyasalları ABD'deki ABD fiyatlarını artırırsa, Amerikan ithalatçıları daha uygun alternatifler için kaçınılmaz olabilir. Bu, AB ihracat hacmini ABD pazarına düşürebilir.

Bu senaryo meydana gelirse, AB'deki üretimin bir kısmı iç pazara geçecek ve bu da Türkiye'nin AB'ye ihracat ettiği ürünlerde Avrupalı ​​üreticilerle daha yoğun rekabete yol açacaktır. Özellikle, teklifteki artış ve plastik ambalaj, kauçuk, boya ve temizlik ürünleri gibi kalemlerde talep dengesinin azaltılması, Türk ihracatçılarının pazar paylarını korumasını zorlaştırabilir.

Amerika Birleşik Devletleri, kimyasal sektöre ihraç edilen ilk 10 ülke arasında

Kimya, 2024'te 30.8 milyar dolar ihracat ile Türkiye'nin en çok ikinci ihracatçısı oldu.

Sektör, yüksek ilave ihracat şifresi ve nitelikli ürünleri ile 2025 yılında 35 milyar dolar ihraç etmeyi hedefliyor. Geçen yıl, kimyasal sektöre ihraç edilen ilk 10 ülke arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin yükselişi dikkat çekti.

Öte yandan, AB'nin Avrupa iç pazarında ABD'ye ihraç edemediği kimyasalların birikimi, fiyatlarda bir azalmaya yol açabilir. Bu, Türkiye'ye ithal edilen giriş maliyetlerinde kısa bir azalma sağlayarak üretim maliyetlerini olumlu bir şekilde yansıtabilir.

“Orta ve uzun vadede dolar düşüyor ve Euro'nun tırmanmasını bekleyebilirsiniz”

İstanbul Kimyasallar ve Ürünler İhracatçısı Derneği (IKMIB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, konuyla ilgili muhabir AA'yı değerlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump'ın başkanı Pelister, ABD'nin Türkiye'nin yüzde 10'unun yüzde 10'unda asgari tarife oranının bir parçası olarak karşılıklı olarak uygulanan diğer ülkelerde karşılıklı olarak uygulandığını duyurdu. ” dedi.

Öte yandan Pelister, Çin'in 10 Nisan'dan itibaren ABD mallarına ek gümrük görevlerinin % 34'ünü uygulayacağını ve “Ancak, Avrupa Birliği ve diğer ülkelere karşılıklı gümrük tarife misillemesi küresel enflasyon saldırısına ve küresel büyümenin yavaşlamasına neden olabilir” dedi. İfadesini yaptı.

Pelister, orta ve uzun vadeli doların değerinin azaldığını ve Euro'nun artması beklenebileceğini vurguladı, “Bu durum, AB ile en çok ihraç ettiğimiz ticaretimizdeki eşitlik farkı nedeniyle olumlu bir etkiye sahip olabilir.

“Türkiye, ABD'ye mal ihraç eden ülkeler arasında daha avantajlı olabilir”

Türkiye'nin %10 genel oranda düşmesi nedeniyle dünyanın genel tedarikçisi olan Çin'e göre Pelister, Pelister'ın ABD'ye mal ihraç eden ülkeler arasında daha avantajlı olabileceğini vurguladı:

“Amerikan şirketleri, Çin'e uygulanan yüksek vergi oranları nedeniyle alternatif bir teklif piyasası olarak ülkemizle iletişime geçebilir. Bu nedenle, rekabet gücümüz artmalıdır. Tabii ki, bu rekabet gücünün yüksek teknoloji ürünü ve katma değer üretmesi çok önemlidir. Eğer artarsa, ABD ile ticari hacimimiz daha da genişleyecektir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
handycasinozone.com freebetstake.com Elexbet