Güncel Haberler

Van’da gizemli olay: Urartu’nun yeni ölü gömme tipine rastlandı – Son Dakika Türkiye Haberleri

Gürpınar ilçesinde her yıl tarihe ışık tutan önemli buluntuların gün yüzüne çıkarıldığı Çavuştepe Kalesi'nde bu yıl başlatılan kazılarda, Urartu ölü gömme geleneğine ışık tutacak ilk olay yaşandı.

Kral Urartu II. Sarduri'nin yaptırdığı Çavuştepe kalesi ve kuzey kısmındaki nekropol (mezarlık) alanında başlatılan kazılarla tarihin gizemli sırları çözülüyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Sanat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle yürütülen kazılarda ilki bu yılın ilk sezonunda ortaya çıktı.

Farklı ölü gömme geleneklerinin bir arada bulunduğu nekropolde daha önce dört farklı gömme yöntemine rastlanmıştı. Bu yıl yapılan kazılarda, yakılmış cesedin daha önce görülmemiş külleri doğrudan sanduka mezarın içinde bulundu.

Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Çavuştepe Kalesi ve Nekropol'de bu yıl 16 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kazı çalışmalarına başlandığını söyledi.

Kazı alanının iki bölümden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Çavuşoğlu, “Nekropolde iki tip mezar bulunmaktadır. Bunlardan biri ölülerin yakılarak defnedilmesi dediğimiz “yakma”, diğeri ise cesetlerin gömülmesidir. Cesetleri yaktıktan sonra külleri kavanozlara gömüyorlar. Cesedin gömülmesi doğrudan toprağa yapılır. Ancak 4 tiple karşılaştık. “Bunlardan ilki taş sıraları halinde dizilmiş mezar tipi, ikincisi cesedin doğrudan toprağa gömülmesi, üçüncüsü ise lahit dediğimiz, dört tarafının şekil şeklinde düzenlendiği mezar tipidir. bir tabut, diğeri ise vazo mezar tipindedir.” dedi.

“CİDDİ GELENEKTE BİR İLK”

Yeni dönemin kazılarında en şaşırtıcı bulguya ulaştıklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Ceset ilk kez daha önce lahit olarak adlandırılan ve kavanozun içinde bulunan mezar tipinde yakıldı. Ancak bu sefer cesedin yakıldığını ve merhumun küllerinin lahit mezar dediğimiz yere bırakıldığını gördük. Bu, ölü gömme geleneğindeki ilk uygulamaydı. “Arkeolojik veri olarak bizim için önemli bir keşifti.” dedi.

“OVAL DUVARLAR GİZEMİNİ KORUYOR”

Nekropolü çevreleyen surların gizemini henüz çözemediklerini belirten Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bölgenin çevresinde duvar şeklindeki taş dizileri devam ediyor. Arkeolojik açıdan neler içerdiğine dair yaptığımız en büyük araştırmalardan biri de bu duvarın sırrını ortaya çıkarmak. Duvar oval bir şekilde devam etmektedir. Mezarlık alanında bu duvara neden ihtiyaç duyuldu? Biz de bu kazılarda bunun cevabını arıyoruz.

Çavuştepe Kalesi ise Urartu'nun en yüksek noktasını oluşturmaktadır. Buradaki cenaze törenleri krallığın en yoğun döneminde başlıyor. Nekropolde definlerin 250-300 yıl kadar devam ettiği tahmin ediliyor. Zira bu durumun Urartu Devleti'nin yıkılmasından sonra da devam ettiği görülmektedir. “Urartu devleti çökünce insanlar yok olmadı, burada yaşamaya devam ettiler.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi