Güncel Haberler

Zelenskiy, Ukrayna’nın ‘zafer planını’ Eylül ayında ABD’ye sunacak

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Zaporojye nükleer santralinin bulunduğu Kursk bölgesinde başlatılan sınır ötesi operasyonun “zafer planının” bir parçası olduğunu söyledi.

REKLAM

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın “zafer planını” Eylül ayında Washington'a sunacağını duyurdu.

Ukraynalı lider, bu planı ABD başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump ile paylaşma niyetinde olduğunu ve planın başarısının onların desteğine bağlı olduğunu vurguladı.

Zelenskiy planın dört farklı bölümünü özetledi. “Çalışmaların bir kısmının yürütüldüğü alanlardan biri Kursk bölgesi. İkincisi, Ukrayna'nın dünya güvenlik altyapısındaki stratejik konumu, üçüncüsü ise Rusya'yı diplomatik yollarla savaşı bitirmeye zorlayacak güçlü bir paket. Dördüncüsü ekonomik, bu konuda konuşmayacağım” dedi.

Zafer planında Rusya'nın Kursk bölgesine başlatılan sınır ötesi operasyonun öneminin altını çizen Zelenskiy, 6 Ağustos'ta başlayan sürpriz saldırının Rus birliklerinin doğu Ukrayna'dan çekilmesine yol açtığını söyledi.

Rusya, doğu Donbass bölgesini tamamen işgal etme planında ilerleme kaydetti. Ancak Zelenskiy, Kursk taarruzunun Kharkiv, Sumi ve Çernihiv bölgelerinin bazı kısımlarının olası işgalini önlemeye yardımcı olduğunu savunuyor.

Nükleer santralde güvenlik riski

Ukrayna'nın zafer planı kapsamında Rusya'nın Kursk bölgesine girmesi, Birleşmiş Milletler (BM) Nükleer İzleme Örgütü'nün endişe odağı haline geldi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, Salı günü ziyaret ettiği Kurchatov kentindeki Zaporizhia nükleer santralinin karşı karşıya olduğu potansiyel risklere ilişkin korkularını paylaştı.

Grossi, tesis yöneticileriyle yapılan toplantıda “ileriye dönük bir yol belirlenmesi” ve “her türlü kazayı veya IAEA tarafından belirlenen güvenlik önlemlerinin ihlalini önlemek” için “gerekli işbirliğini en üst düzeye çıkarmanın” önerildiğini söyledi.

İnsansız hava araçlarının (İHA) tesise sahip olabileceği potansiyel tehditleri vurgulayarak, Ukrayna tarafından başlatılan sınır ötesi operasyondaki tesisin yakınındaki son gelişmelerin bu endişeleri artırdığını söyledi.

“Nükleer malzeme içeren reaktör çekirdeği yalnızca normal bir çatıyla korunuyor. Bu, onu örneğin topçu ateşine, insansız hava aracına veya füzeye karşı son derece açık ve savunmasız hale getiriyor” dedi.

“Bu savaş UAEA'nın sorumluluğunda değil, hiçbir nükleer kazanın yaşanmamasını sağlamak UAEA'nın sorumluluğundadır” diye ekledi.

Grossi'nin önümüzdeki hafta Başkan Zelenskiy ile görüşmek üzere Kiev'e gideceği açıklandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş