Güncel Haberler

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Khan Gazze soruşturmasını derinleştirme sözü verdi

Khan daha önce 2021 çatışmalarına ilişkin soruşturmanın artık “7 Ekim 2023 saldırılarının ardından artan düşmanlık ve şiddeti de kapsadığını” söylemişti.

REKLAM

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı Karim Khan, İsrail ve Filistin topraklarına yaptığı ziyareti tamamlarken savaş suçları iddialarını soruşturma çabalarını hızlandırma sözü verdi.

Ziyaretinin “soruşturma niteliğinde olmadığını” vurgulayan Khan, yalnızca çatışmanın her iki tarafındaki mağdurlarla konuşabileceğini söyledi.

Hamas’a göre, kuşatma altındaki Gazze’de sekiz haftadan fazla süren çatışma ve ağır bombardımanda 15.500’den fazla insan öldü.

Khan, “Ofisim bu duruma ilişkin soruşturmayı ilerletme çabalarını daha da yoğunlaştıracak” dedi ve şunları ekledi: “Mevcut çatışma sırasında işlenen suçlara ilişkin inandırıcı iddialar, zamanında ve bağımsız inceleme ve soruşturmaya tabi tutulmalıdır.”

2002 yılında kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar da dahil olmak üzere en ciddi suçları soruşturmak için kurulmuş dünyanın tek bağımsız mahkemesidir.

Mahkeme, Filistin topraklarındaki olası savaş suçları nedeniyle 2021 yılında İsrail’in yanı sıra Hamas ve diğer Filistinli silahlı gruplar hakkında da soruşturma başlattı.

Khan daha önce bu soruşturmanın artık “7 Ekim 2023 saldırılarının ardından artan düşmanlık ve şiddeti de kapsadığını” söylemişti.

Ancak ICC ekipleri Gazze’ye giremedi ve ICC üyesi olmayan İsrail’de inceleme yapamadı.

İsrailli yetkililere göre savaş, Hamas militanlarının 7 Ekim’de Gazze’de çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 240 kişiyi rehin almasıyla başladı.

Khan, Hamas’ın saldırdığı yerlerde “planlı zulümlere” tanık olduğunu söyledi.

Khan, Hamas saldırılarının “insanlığın vicdanını şok eden en ağır uluslararası suçlardan bazılarını temsil ettiğini ve bunların Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin ele almak üzere kurulduğu suçlar olduğunu” söyledi.

Khan ayrıca “İsrail’in bu saldırılara tepkisinin silahlı çatışmalara ilişkin açık yasal parametrelere uyması gerektiğini” vurguladı.

Gazze gibi nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki çatışmaların “doğal olarak karmaşık” olduğunu kabul eden Khan, uluslararası hukukun hâlâ geçerli olması gerektiğini söyledi.

Hukuk uzmanları, hem Hamas’ın hem de İsrail’in çatışmada savaş suçu suçlamalarıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Kasım ortasında beş ülke, İsrail ile Hamas arasındaki savaşa ilişkin ICC’nin soruşturmasını talep etti ve Khan, ekibinin “ilgili olaylar” hakkında “önemli miktarda” kanıt topladığını söyledi.

Khan ayrıca insani yardımın Gazze’ye girmesine izin verilmesi ve Hamas’ın eline geçmemesi çağrısında bulundu.

Başsavcı, “Tüm aktörler uluslararası hukuka saygı göstermelidir. Aksi halde, ofisim harekete geçmek zorunda kaldığında şikayet etmeyin.” diye uyardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber