Güncel Haberler

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen harekete geçin – Son Dakika Sağlık Haberleri

Dünya çapında otizm konusunda farkındalık yaratmak, belirtilerine yönelik farkındalık yaratmak, erken tanıyı teşvik etmek ve otizmle ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında Nisan ayı “Otizm Farkındalık Ayı” olarak belirlendi.

‘Otizm Farkındalık Ayı’nda otizm hakkında bilgi veren Börekçi, ebeveynlerin ileri yaşının riski artırdığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: ‘Otizm, sosyal-iletişim alanlarındaki eksiklikler, sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla karakterize bir hastalıktır. 2023 yılı verilerine göre sıklığı 1/36 olup, bu oran 2000 yılı verilerine göre %317 oranında bir artışa işaret etmektedir. Mevcut bilimsel veriler otizmin başlangıcının yüksek derecede kalıtsal olduğunu (%74-93) ve 1000’e kadar ayrı ayrı görülebileceğini göstermektedir. Genler riski artırıyor. En son veriler bir kez daha besinlerin, aşıların ve ebeveynlerin çocuk yetiştirme tarzlarının otizm gelişimini etkilemediğini gösteriyor. “Ebeveynlerin ileri yaşı riski artırıyor” dedi.

PİYADE DÖNEMİNDE GÖRÜLMEYE BAŞLAR

Otizmin çocukluk çağında kendini göstermeye başladığını ve yaşa göre sonuçlarının farklılık gösterdiğini kaydeden Börekçi, ebeveynlere şu uyarılarda bulundu:

“Genetik ve kromozomal bozukluğu olan, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı çocuklarda risk artıyor. Beynin yapı ve işleyişindeki farklılıklar nedeniyle erken çocukluk döneminde belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor ve sonuçlar yaşa göre değişiyor. Çocuk bakmazsa” 1-2 ayda konuşan veya gülümseyen kişinin yüzüne, 4-5 ayda bakışlarıyla insanları takip etmiyorsa, ba-ba, ma-ma, de şeklinde heceleri tekrarlamıyorsa -de veya 6-10 ayda ses çıkarıyorsa, 8-10 ayda kendisine bakan kişiyi ayırt edemiyorsa, onu yabancılaştırmıyorsa, 9 -12 ayda ortak dikkat gelişmemişse, varsa 0-12 aylarda dokunma ve diğer duyusal uyaranlara aşırı veya az tepki varsa, 12-18 ayda anlamlı kelimeler yoksa, isme tepki yoksa, vücudun bazı kısımlarına aşırı veya atipik ilgi varsa Nesneler, Nesnelerin bazı kısımlarına aşırı veya atipik ilgi varsa, 18-24 aylarda nesneleri gösterme belirtisi varsa Rol yapma oyunları oynamıyorsa, sembolik oyunlar oynamıyorsa, insanların hareketlerini taklit etmiyorsa, çok az veya hiç yok Çevreye ve akranlarına ilgi duyar, 2 yaşında iki kelimelik cümleler kuramaz, komutları anlamakta güçlük çeker, 2-3 yaşında parmak ucunda yürür, takla atar, sallanır, el çırpar. Kol çırpma gibi tekrarlayan davranışlar sergiliyor, dönen nesnelere, hafif ve parlak nesnelere alışılmadık ilgi gösteriyor, 4-5 yaşlarında sosyal etkileşime ilgi göstermiyor, hayali oyunlar oynamıyor, jest ve mimikleri sınırlı kullanıyor, zorluk yaşıyor Duyguları anlamak için yenidoğanın/çocuğun sosyal, duygusal ve iletişim becerilerinin gelişimini değerlendirmek gerekir. Bir çocukta otizm spektrum bozukluğundan şüphelenmek için yukarıda sayılan özelliklerin tamamının bulunması gerekmediği unutulmamalıdır. Herhangi bir şüpheli semptom durumunda klinik değerlendirme yapılmalı ve çocuk risk altındaysa izlenmelidir. “Otizmin temel belirtilerine yönelik yeterli süre ve yoğunlukta planlanan eğitim yaklaşımları, birlikte ortaya çıkan, uyumu ve işleyişi bozan ruhsal hastalıkların takip ve tedavisi, ebeveyn destek müdahaleleri tedavide etkili yöntemlerdir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber