Güncel Haberler

Orta Asya liderleri Kazakistan’da toplandı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in ev sahipliği yaptığı zirveye Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Djaparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahman katıldı.

Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen zirvede önce 5 Orta Asya ülkesinin liderleri arasında küçük bir toplantı yapıldı, ardından liderler, onur konuğu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de aralarında bulunduğu genişletilmiş toplantıda bir araya geldi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev konuşmasında, Orta Asyalı liderler arasındaki bu istişare toplantılarının bölgesel iş birliğini artırmaya hizmet ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Ortak çabalar sayesinde uzun vadeli temel sorunlar çözülüyor. Bölgesel istikrarın sağlanmasına yönelik kapsamlı tedbirler alınıyor. ve güvenlik. Sınır, su temini ve göç sorunları sistematiktir.” ve karşılıklı ticaretin önündeki birçok engel ortadan kalkıyor.” dedi.

Tokayev, şu anda uluslararası ilişkiler sisteminin temellerinin tehlikeli bir şekilde erozyona uğradığına tanık olduğumuzu belirterek, “Bölgemizde barış ve istikrarın korunması temel görevimiz olmaya devam edecektir.” dedi.

Orta Asya'nın transit ve ulaşım potansiyelinin daha da geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Tokayev, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru, Kuzey-Güney Koridoru ve Kuşak ve Yol Girişimi gibi projelerin özellikle altını çizdi. bölge bir şekilde işin içinde.

Tokayev, Kazakistan'ın eğitim, kültür ve beşeri sermayenin geliştirilmesi alanlarında 5'li iş birliğinin sürekli geliştirilmesini desteklediğini belirterek, şöyle konuştu: “Bölge ülkelerinden yaklaşık 9 bin öğrenci Kazakistan'da eğitim görüyor. Merkezden gelen gençlerin bu isteğini çok takdir ediyoruz. Asya'da yüksek öğrenimimizi ülkemizde alacağız.”

Bilgi alanında etkileşimin yoğunlaştırılması gerektiğine değinen Tokayev, ortak medya ürünlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmaların başlatılmasını önerdi.

Tokayev, bir diğer önemli konunun çevre alanında iş birliği ve iklim değişikliğiyle mücadele olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bu alanda benzer zorluklarla karşı karşıyayız, bu nedenle iklim gündeminde etkileşimi genişletmek ve koordinasyonu artırmak özellikle önemli. Bu vesileyle, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e bu sonbaharda iklim konulu COP29 küresel konferansını düzenlemede başarılar diliyorum.”

“Orta Asya-2040 Konsepti” imzalandı.

Orta Asya Devlet Başkanları 6. İstişare Toplantısı'nın ardından Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan liderleri, bölgesel iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan “Orta Asya Konsept-2040” belgesini imzaladı.

Ayrıca, 2025-2027 dönemi bölgesel işbirliğinin geliştirilmesine yönelik yol haritası ve Orta Asya ülkeleri arasında endüstriyel işbirliğinin geliştirilmesine yönelik eylem planı da onaylandı.

Liderlerin kararıyla Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, “Orta Asya Devlet Başkanları Onur Madalyası”na layık görüldü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş