Güncel Haberler

Ömrünü kısaltan hata! Bu acıları hafife almayın…

genişletmek

KAYNAKAA

BUÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Romatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün 1996 yılından bu yana kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla 12 Ekim'i özel bir gün olarak belirlediğini söyledi. kas-iskelet sistemi hastalıkları.

Yerleşik duruşla romatologlara başvuran ve erken tanı alan rahatsızlıkları olanlarda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirten Pehlivan, “Bazen kan testlerinde çıkmayabiliyor. Burada eklem iltihabı erken dönemde tespit edilebiliyor. Ultrason ile bozukluğu olan bir hastada testler normal çıksa bile erken tedavi için erken teşhis yöntemlerinden yararlanılabilir.” “Tedavi olasılığı var.” dedi.

Kas-iskelet sistemi hastalıklarının ciddi iş gücü kaybına ve dolayısıyla ciddi maliyetlere yol açtığını vurgulayan Pehlivan, bu hastalıkların erken tanınması ve tedavi edilmesinin sakatlıkların ve maliyetlerin önlenmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

prof. Dr. Pehlivan, iltihaplı ve iltihapsız romatizmanın yetişkin nüfusun %5'inden fazlasını etkileyen hastalıklar olduğunu vurguladı. Bunların çok yaygın görülen, erken teşhis ve tedavi edildiği takdirde tamamen tedavi edilebilen hastalıklar olduğunu vurgulayan Pehlivan, sözlerine şöyle devam etti:

“Araştırmalar, erken tanı ile bu hastalıkların tamamen tedavi edilebilme potansiyeline sahip olduğunu ancak geç teşhis edildiğinde ne yazık ki kalıcı sakatlık oranlarının yüksek olduğunu gösteriyor. Elbette bu hastalıkları sadece eklem hastalıkları olarak düşünmemek lazım. Ayrıca sağlığı ciddi şekilde tehlikeye atıyor.” Bazı iç organları etkileyerek yaşam kalitesini bozuyor, yaşam süresini de kısaltıyor.” “Erken teşhis ile eklem bozukluklarının iyileşme şansı olacak ve bu hastalıkların iç organlara yayılması ya da iç organları etkilemesi engellenecektir.”

Pehlivan, romatizmal hastalıkların genetik kökenli olmasına rağmen bunları önleyebilecek bazı çevresel faktörlerin bulunduğunu söyledi.

En büyük risk faktörünün sigara olduğunu vurgulayan Pehlivan, şöyle konuştu: “Yine maalesef gıda hijyeni dediğimiz doğal olmayan gıdaların bu tür hastalıklara yol açtığını da biliyoruz. ” değerlendirmesini yaptı.

BUÜ İç Hastalıkları ve Romatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ediz Dalkılıç, romatolojinin genel olarak iltihabi romatizmal hastalıklarla ilgilendiğini söyledi. Hastaların sadece eklem ve kaslarda değil, göz, akciğer, böbrek veya deride de bulgular olabileceğini belirten Dalkılıç, şöyle konuştu:

“Tüm dahiliye branşlarını kapsayan bir branş, dahiliye dışındaki branşları da kapsıyor. Bütün branşlarla işbirliği yapıyoruz. Burada hastane girişinde bir stand kurduk. Hastalarımızın da bunu bilmesi gerekiyor.” hayır romatizmaya şifadır.' Bu şeyin kesinlikle yanlış olduğu söyleniyor. Özellikle iltihabi romatizmal hastalıklarda oldukça tatmin edici tedaviler mevcuttur. Son zamanlarda yeni ajanlar ve ilaçlar kullanılmaya başlandı. Eklemlere bakalım, iltihabi bir durum olup olmadığını öğrenelim. “Çok sayıda tanı yöntemi ve kan testlerinde yeni belirteçler var. Bu nedenlerden dolayı son dönemde romatolojinin ne kadar ilerlediğini göstermek amacıyla böyle bir etkinlik planladık.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking