Güncel Haberler

Bakan Kacır: Kimya sektörünü destekleyeceğiz

Oluşturulma tarihi: 27 Aralık 2024 12:55

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefimize ulaşmak ve üretim altyapımızı daha da güçlendirmek için kimya sektörümüzün üretim ve teknolojik yetkinliklerini geliştirmeyi stratejik bir öncelik olarak görüyoruz” dedi. dedi.

Bilişim Vadisi’ndeki Kimya ve Teknoloji Merkezi’nin açılışında konuşan Kacır, 165 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen projenin faydalı olmasını umarak, geliştirme altyapısının kaydırılması ve kimya sektörünün test edilmesi yönünde önemli bir adım olarak gördü. teknoloji ileri.

Bakan Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda Türkiye’yi katma değerli ve yüksek teknolojili üretimin merkezine daha da yaklaştıracak kararlı adımların atıldığının altını çizerek, lokomotif olarak öncü rol oynayan tüm sektörleri desteklediklerini söyledi. ülkede ve dünyada. Milli üretimin tüm imkanlarıyla sürdürülebilir büyümenin önünü açması.

Bugün Türkiye’nin 191’den 364’e çıkan organize sanayi bölgesi ve oluşturulan 45 sanayi bölgesiyle küresel bir üretim üssü haline geldiğini söyleyen Kacır, 11 binin üzerinde teknoloji girişiminin kurdukları 105 teknoparkta inovasyon odaklı çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Özel sektörün öncülüğünde 1600’ün üzerinde Ar-Ge ve tasarım merkezinin katma değerli üretimi hızlandıracak projeler geliştirmeye devam ettiğini belirten Kacır, şöyle konuştu: Güçlü teknoloji geliştirme ve üretim yeteneklerimiz var ve bunu yapmaya devam ediyoruz. Yıllık araştırma ve geliştirme giderlerimiz 1″. 200 milyar dolardan 16 milyar dolara, araştırma-geliştirme personel sayımızın da 29 binden 291 bine çıkması, sanayimize verdiğimiz desteğin etkinliğinin göstergesidir. “Oluşturduğumuz güçlü altyapı sayesinde hedeflenen büyümeyi tüm sektörlere yayacak, tüm sektörlerimizi ülkemizin büyüme ve kalkınma sürecine entegre edecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.

“KİMYA SEKTÖRÜNÜN YENİLİKÇİ, DÖNÜŞTÜRÜCÜ VE ANALİTİK GÜCÜ, ETKİSİNİ ARTIYOR”

Kacır, günlük hayattaki ihtiyaçlardan kritik sektörlere kadar hemen hemen her alanda temel unsuru oluşturan kimya sektörünün Türkiye için stratejik öneme sahip alanlardan biri olduğunun altını çizerek, yenilikçi, dönüştürücü ve analitik kimya sektörünün her geçen gün ağırlığını artırdığını anlattı. günümüz dünyasında etkisi.

Kimya teknolojilerinin piller, yeni nesil çip üretimi, petrol türevlerinin yerini alacak yenilenebilir hammadde üretimi gibi alanlardaki öncü rolüyle geleceğin teknolojilerini tetikleyebileceğini belirten Kacır, şöyle konuştu: Dünya çapında kimya sektörü sürdürülebilirliğin ve ekonomik dönüşümün anahtarı olarak görülüyor. Üstelik sanayiciler binlerce farklı ürün sunuyor.” Kimyasalların kimyasallarla ve tüketicilerle temas etmesini sağlayan endüstri tedarik zincirlerinde oluşturulan ileri geri bağlantılar önemli bir rol oynamaktadır. Kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefimize ulaşmak ve üretim altyapımızı daha da güçlendirmek için sanayinin birçok sektörünün gelişiminde katalizör rol üstleniyoruz. “Sektörün üretim ve teknolojik becerilerini geliştirmeyi stratejik bir öncelik olarak görüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yatırım teşviklerimizle hayata geçirdiğimiz destek araçlarıyla sektörümüze katkı sağlamaya devam ediyoruz.” dedi.

AK Parti hükümetleri döneminde kimya sektöründe yatırım teşvikli yatırımlara yönelik 3 bin 68 teşvik belgesi verildiği bilgisini paylaşan Kacır, şöyle devam etti:

Araştırma geliştirmeden seri üretime, katma değere kadar uçtan uca destek sağlayan teknoloji odaklı sanayileşme programımızla 1 trilyon 100 milyar liralık yatırımın ve 112 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. kimya sektörümüze toplam 7,5 milyar liralık yatırımla 24 proje Yürüttüğümüz Yatırım Taahhütlü Avans Kredi Programında öncelikli ürün listemizde yer alan 284 ürüne destek sunuyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle ürünlerimizin yüzde 91’i kimyasallardan oluşuyor. TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajanslarımız aracılığıyla hayata geçirdiğimiz programlarla bu alandaki projelere 16 milyar liralık destek sağladık. kimya Bu destek mekanizmalarının yanı sıra oluşturduğumuz planlı sanayi alanlarıyla da girişimcilerimize dünya standartlarında altyapı yatırım alanları sunuyoruz.

Şu anda 45 sanayi bölgemizin 7’si kimya sanayine yönelik kurulmuş durumda. Organize sanayi bölgelerimizin 136’sında kimya tesisi bulunmaktadır. Kimya sanayimizin rekabet gücünün temelini oluşturduğunu düşündüğümüz kümelenme yaklaşımıyla sektörümüzü ileriye taşımak için kimya alanında ihtisaslaşmış 4 organize sanayi bölgesi (OSB) oluşturduk. Ulusal hammadde ihtiyacımızı karşılamak, katma değeri yüksek, çevre dostu ve rekabetçi ürünler üretmek ve yenilikçi kimya teknolojilerinde öncü olmak amacıyla büyük ölçekli entegre petrokimya yatırımlarını desteklemeye devam ediyoruz. “Önümüzdeki dönemde de Adana Ceyhan’da oluşturduğumuz 30 milyon metrekarelik alanda sanayimizin ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu entegre kimya tesisleri yatırımlarını sizlerle birlikte hayata geçireceğiz.”

“MERKEZDE 209 TEST VE ANALİZ YURTİÇİ TESİSLERLE YAPILACAK”

Sektörün üretim altyapısını güçlendirecek adımlarla kimya alanında Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini eş zamanlı genişletecek projeleri hayata geçirdiğini belirten Kacır, teknoparklarda faaliyet gösteren 191 firma ile 76 araştırma ve geliştirme şirketine 7,8 milyar lira destek sağlandığını söyledi. Birçoğu endüstriyel tesislerin içinde yer alan geliştirme merkezleri. sağlayarak yenilikçi projeler geliştirdiğini iddia etti.

Kimya sektörünün test ve teknolojik geliştirme altyapısında büyük önem taşıyan Kimyasal Teknoloji Merkezi’nin bugün açılışının yapılacağını söyleyen Kacır, 39’u gerçekleştirilmeyen 209 test ve analizin yerli olarak yapılacağını söyledi. Bugüne kadar yurt içinde, Türkiye’nin teknoloji üssü olarak konumlandırdıkları Bilgi Teknolojileri Vadisi’nde yer alan merkezde, bunun mevcut imkanlarla gerçekleştirileceğini söyledi.

Ayrıca merkezin KOBİ’lerin hem ihtiyaç duydukları insan kaynağına hem de araştırma geliştirme çalışmalarında yüksek maliyetli cihaz ve analizlere daha kolay erişmelerini sağlayacağını söyleyen Kacır, firmalara ulusal ve uluslararası projelerde danışmanlık hizmeti de verileceğini kaydetti.

Kacır, Kimyasal Teknoloji Merkezi bünyesinde yer alacak Kimyasal Kuluçka Merkezi’nin girişimcilerin yenilikçi projelerine destek vereceğini ve ülkeden yeni startup’ların doğmasına hizmet edeceğini belirterek, “Umarım bu yolculuğumuzda bize güç katacaktır. 2030 yılına kadar ülkemizde 100 Turcorn ve 100.000 teknoloji girişimi yaratacağız. Ülkemize doğrudan fayda sağlayan, sanayi, teknoloji ve sanayimize önemli katkı sağlayan kimya sektörümüzü desteklemeye devam edeceğiz. İnovasyon, yatırım, istihdam, üretim anlamında tüm imkanlarımızla, “Geliştirme çabalarımızı paylaşan tüm yatırımcılarımızla buluş ve ihracat yolunda yan yana yürümeye devam edeceğiz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu