Güncel Haberler

Batı Balkanlar’dan AB’nin 6 milyar euroluk yeni Büyüme Planı’na destek sözü

Plan, üzerinde anlaşılan reformlara bağlı olarak 2024’ten 2027’ye kadar üç yıl boyunca altı milyar avroluk bir fon tahsis edilmesini öngörüyor.

REKLAM

Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik arayışlarını sürdüren Batı Balkan ülkelerinin liderleri, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bloğun 6 milyar avroluk mali destek planından tam olarak yararlanmayı kabul ettiklerini duyurdu.

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bir araya gelen liderler, yaptıkları ortak açıklamada “ülkelerini Avrupa standartlarına uygun şekilde geliştirme” konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Pazartesi günkü toplantıya Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Karadağ Başbakanı Milojko Spajic ve Makedonya Başbakanı Dimitar Kovachevski katıldı.

Toplantıya ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O’Brien ve Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Genel Müdürü Gert Jan Kopmann da katıldı.

Sırbistan, Kosova, Bosna, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk katılım sürecinin farklı aşamalarındadır.

Batı Balkanlar Büyüme Planı

Kasım ayında Avrupa Komisyonu, temel reformları hızlandırarak ve mali yardımları artırarak AB tek pazarıyla bölgesel ekonomik entegrasyonu geliştirmek amacıyla Batı Balkanlar için bir büyüme planı sundu.

Plan, üzerinde anlaşılan reformlara bağlı olarak 2024’ten 2027’ye kadar üç yıl boyunca altı milyar avroluk bir fon tahsis edilmesini öngörüyor.

Planın ana hedefi Batı Balkan ekonomisinin önümüzdeki on yılda boyutunu iki katına çıkarmasına yardımcı olmak.

Fonun hedefleri arasında, aday ülkelerdeki katılım sürecinin yavaş ilerlemesinden kaynaklanan kamuoyu hayal kırıklığına yanıt vermek ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı devam ederken bu ülkelerin Batı ile uyumunu sürdürmek yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber