‘Görünmeyen’ tehlike: Neredeyse herkes kullanıyor ama vücuda verdiği zarar inanılmaz!
Günümüzde yaygın olarak kullanılan plastik ve karton türevlerinden üretilen bardak, tabak, çatal ve saklama kapları gibi ürünlerin zararlı olmadığı öne sürüldü. Diyetisyen Burcu Akbeyaz, plastik ve karton bardakların mikroplastiklere maruz kalmayı artırdığına dikkat çekerek, “Plastik kullanımını azaltmaya çalışmalıyız.”
GİYSİ, SU, KONSERVE GIDA
Diyetisyen Burcu Akbeyaz, mikroplastiklerin kalp-damar hastalıklarına yol açabileceğine dikkat çekerek, “Plastik aslında günlük hayatımızın birçok alanında maruz kaldığımız bir petrol türevi. Bu plastiklerin 5 milimetreden küçük formlarına mikroplastik diyoruz. Giydiğimiz kıyafetlere de “mikroplastik” diyoruz. , içtiğimiz plastik şişelerin içindeki su, ilaçlar, araçlarımızın lastikleri.” Aslında konserve yiyecekler, plastik bardaklar ve karton bardaklar çok fazla mikroplastik içeriyor. Kozmetik ürünler ve alışveriş poşetleri, bizim için çok tehlikeli olan yüksek miktarda mikroplastik yayıyor” dedi.
AĞIZ VE SOLUNUM HAVASI YOLUYLA VÜCUDA GİRER
Uzman diyetisyen Akbeyaz, mikroplastiklerin ağız ve nefes yoluyla vücuda girdiğini belirterek, mikroplastikleri vücuttan atmanın tek yolunun boşaltım sistemi olduğunu söyledi. Uzman Diyetisyen Akbeyaz, yapılan çalışmaların mikroplastiklerin aslında birçok organda biyobirikimlere yol açtığını, bunun da karaciğer, akciğer, ardından kalp ve bağırsaklara büyük etki yaptığını gösterdiğini, mikroplastiklerin anne sütünde ve insan kanında da bulunduğunu, mikroplastiklerin insan kanında da bulunduğunu söyledi. kalp hastalığına neden olabilir.
PLASTİK YERİNE CAM’I SEÇİN
Mikroplastiklere uzun süre maruz kalmanın da tümör büyümesine ve kanser riskinin artmasına neden olduğuna dikkat çeken Akbeyaz, şöyle konuştu: “Hayatımızda plastik kullanımını azaltmak elbette bizim elimizde. Örneğin camı tercih edebiliriz. Tek kullanımlık plastik kaplar yerine saklama kabı olarak. Konserve gıdalar yerine cam konserveleri kendimiz hazırlayıp kullanabilseydik bu mümkün olurdu.” Çok daha iyi olurdu. Çayımızı ve kahvemizi cam, çelik veya porselen bardaklarda veya termoslarda içebiliriz. Evlerimizde kurutucular kullanarak mikroplastik emisyonlarını azaltabiliriz. Özel araç yerine toplu taşımayı kullanabiliriz. Çevre dostu kıyafetleri tercih edebiliriz. Çünkü petrol maddesi kullanmayan kumaşlar mikroplastiklere daha az maruz kalmaya neden oluyor. “Çünkü” dedi.
“BOŞLUK SİSTEMİ YOLUYLA VÜCUT TARAFINDAN ORTAYA ÇIKIYOR”
Uluslararası Kanser Ajansı’nın plastik üretiminde kullanılan arsenik, kadmiyum, krom, cıva ve kurşun gibi ağır metallerin kanserojen olduğunu kanıtladığını belirten Akbeyaz, özellikle plastik ve kartonun bu ağır metallerin çoğunu ısıyla açığa çıkardığını ve dolayısıyla kanserojenlik oluşturduğunun altını çizdi. insan sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu belirtti. Uzman diyetisyen Akbeyaz, şunları söyledi: “Yine yakın zamanda yapılan bir araştırmada, hem ağızdan hem de solunum yoluyla mikroplastiklere maruz kalmanın haftada 5 grama, yani ayda yaklaşık bir kredi kartı büyüklüğüne ulaştığı biliniyor. Hatta atılıyor. vücuttan bir kısmı vücudumuzda varlığını sürdürüyor ve uzun süre vücudumuzda varlığını sürdürecek.” “Bu miktara uzun süre maruz kalmanın, tümör büyümesine ve kanser riskinin artmasına ve ayrıca oksidatif stresin artmasına neden olduğu bilinmektedir.”
İHA