Güncel Haberler

IOM: Libya açıklarında batan teknede en az 60 göçmen yaşamını yitirdi

Uluslararası Göç Örgütü, orta Akdeniz’in dünyadaki en tehlikeli göç yollarından biri olmaya devam ettiği konusunda uyardı.

REKLAM

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Avrupa’ya gitmek üzere yola çıkan bir grup göçmenden en az 60 göçmenin, Libya açıklarında alabora olan bir teknede öldüğünü söyledi.

16 Aralık Dünya Göçmenler Günü’nde yaşanan trajediyi sosyal medyada paylaşan IOM, Libya’nın Zuwara kentinden 86 yolcuyla Akdeniz’e giden gemide, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 61 göçmenin denizde trajik bir kaza sonucu boğulduğunu duyurdu.

IOM, “Orta Akdeniz, dünyadaki en tehlikeli göç yollarından biri olmaya devam ediyor” dedi. uyardı.

IOM sözcüsü Flavio Di Giacomo, bu yıl Orta Avrupa rotasında 2 bin 250’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, bu rakamın denizde hayat kurtarmak için yeterli çaba gösterilmediğini gösterdiğini vurguladı.

Kayıp Göçmenler Projesi

IOM Kayıp Göçmenler Projesi’ne göre 1 Ocak ile 18 Kasım arasında Libya kıyılarında en az 940 göçmen öldü, 1.248 göçmen ise kayboldu.

Göç hareketlerini takip eden projeye göre, bu yıl 1.000’den fazlası kadın ve 530’dan fazlası olmak üzere yaklaşık 14.900 göçmen yakalanarak Libya’ya geri gönderildi.

Proje, 2022’de Libya açıklarında 529 kişinin öldüğünü ve 848 kişinin kaybolduğunu, bunların 24.600’den fazlasının yakalanıp Libya’ya geri gönderildiğini bildirdi.

Kuzey Afrika ülkesi Libya, son yıllarda Afrika ve Orta Doğu’daki savaş ve yoksulluktan kaçan göçmenler için önemli bir geçiş noktası haline geldi. Ancak ülke, 2011 yılında Muammer Kaddafi’yi devirip öldüren NATO destekli ayaklanmanın ardından kaosa sürüklendi.

Libya’daki kaos insan tacirlerine yarıyor

Libya’daki kaostan yararlanan insan tacirleri son yıllarda faaliyetlerini artırdı. Kaçakçılar, altı ülkeyle paylaştığı ülkenin uzun sınırlarından göçmenleri topluyor ve şişme botlarla ya da yetersiz donanıma sahip teknelerle riskli deniz yolculuklarına çıkarıyor.

Denizde yakalanıp Libya’ya geri gönderilenler, zorla çalıştırma, dayak, tecavüz ve işkence gibi insanlığa karşı suç teşkil eden uygulamalarla dolu gözaltı merkezlerinde tutuluyor. Bu merkezler Libya hükümeti tarafından yönetiliyor.

Kötü muamele sadece ülkelerine geri gönderilenleri değil aynı zamanda Avrupa’ya gitmeyi bekleyenleri de etkiliyor. Kaçakçılar, tutuklu göçmenlerin Avrupa’ya giden gemilere binmeden önce ailelerinden zorla para almaya çalışıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber