Microsoft’un 30 yıl boyunca güncellemeyi unuttuğu özellik – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri
Windows’un modern veya eski sürümlerinde Oluşturmak üzere Muhtemelen iletişim kutusunu görmüş ve kullanmışsınızdır: kapasite, dosya sistemi, ayırma birimi boyutu ve “Hızlı Format” gibi seçeneklerin bulunduğu uzun dikdörtgen pencere. Peki bu özelliğin ve kullanıcı arayüzünün neredeyse 30 yıllık “geçici” bir çözüm olduğunu biliyor muydunuz?
PENCERELERDE UNUTULMUŞ BİÇİMLENDİRME ARACI
Donanımhaber’e göre sürücü biçimlendirme diyaloğu yaklaşık 30 yıl önce, 1994 yılında yağmurlu bir günde yazılmıştı. Eski bir Microsoft geliştiricisi olan Dave Plummer yakın zamanda bu aracın X’e nasıl ulaştığının öyküsünü paylaştı. 1994 yılında Dave ve diğer yazılım mühendisleri milyonlarca kod satırını Windows 95’ten NT’ye taşımakla meşguldü. Bunlardan biri Biçimlendirme iletişim kutusu için bir kullanıcı arayüzüydü. Bu nedenle Plummer, bugün kullandığımız aracın bir taslağını bir kağıt parçası üzerinde oluşturdu.
Bu Format iletişim kutusunu 1994’ün sonlarında Microsoft’ta yağmurlu bir Perşembe sabahı yazdım, sanırım öyleydi.
Milyarlarca kod satırını Windows95 kullanıcı arayüzünden NT’ye taşıyorduk ve format, WindowsNT’nin oldukça farklı olduğu alanlardan sadece biriydi… pic.twitter.com/PbrhQe0n3K
— Dave W. Plummer (@davepl1968) 24 Mart 2024
Plummer, zarif kullanıcı arayüzü gelene kadar bir “geçici çözüm” olarak Windows NT kod tabanına eklediği temel bir kullanıcı arayüzü geliştirdi. Ancak beklenen bu arayüz iyileştirmesi hiçbir zaman gerçekleşmedi. Bugün, yani 30 yıl sonra, Windows 11’de Biçim penceresi hâlâ kullanılıyor.
Peki bu aracın FAT birim formatının neden yalnızca 32 GB ile sınırlı olduğunu merak ediyor musunuz?
Bildiğiniz gibi FAT aslında 2 TB’a kadar olan birimleri destekliyor, ancak 1994’teki Plummer’a göre 32 GB’ı seçmek o yağmurlu sabahta alınan keyfi bir karardı. Microsoft, eski arayüzleri modern versiyonlarda revize etmiş olsa da birçokları gibi formatlama aracı da henüz nasibini alamadı. Öte yandan geçici bir enstrümanın 30 yıldır neden güncellenmediği de net değil. Belki “açıksa dokunmayın” yaklaşımı benimsenmiştir.